Menu
Patiënt

Handchirurgie

De hand is ons belangrijkste werktuig. We doen alles met onze handen: oppakken, dingen maken, schrijven, voelen, instrumenten bespelen ... Geen wonder dat u zich letterlijk onthand voelt als u uw handen niet goed kunt gebruiken.

In het Deventer Ziekenhuis werken Europees handchirurgen nauw samen met een revalidatiearts, orthopedisch chirurg, ergotherapeut en verschillende handtherapeuten. Zij onderzoeken en behandelen alle voorkomende problemen aan handen en polsen om tot een goede oplossing te komen.

Artrose - hand

Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij artrose slijt het kraakbeen tussen de gewrichten. Op den duur kan het zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn. Ook kunt u het gewricht daardoor moeilijker bewegen. Verder kan het gewricht uitsteeksels vormen, dikker worden en misvormd raken. Artrose is niet te genezen. Artrose is niet hetzelfde als reuma en heeft ook niets met osteoporose (botontkalking) te maken.

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal is de oorzaak natuurlijke slijtage bij het ouder worden. Een andere oorzaak is overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld sporten of bepaald werk. Tenslotte kan het ook ontstaan door beschadiging van een gewricht na een breuk (posttraumatische artrose).

Wat is de behandeling?