Menu
Behandelingen

Zwangerschapsafbreking met medicijnen

Wanneer u heeft besloten is tot het afbreken van de zwangerschap tussen 14 en 24 weken is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis. In overleg met uw gynaecoloog wordt u binnenkort opgenomen in het ziekenhuis. U vindt hier alle informatie die u nodig heeft.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 50

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat is zwangerschapsafbreking met medicijnen?

U hebt van de gynaecoloog 1 tablet (Mifegyne mg.) gekregen. U krijgt van de Gynaecoloog uitleg over de werking van dit medicijn en hoe u het kunt innemen. Dit medicijn remt het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, dat een grote rol speelt bij het in stand houden van de zwangerschap. Er kunnen bijwerkingen optreden, zoals buikkrampen in de eerste uren na inname. Dit zijn weeën die door het medicijn worden opgewekt. Er kunnen ook maag-darmklachten optreden, zoals misselijkheid, braken en diarree. Dit verdwijnt weer vanzelf.

Opname

Na het innemen van het medicijn wordt u opgenomen in het Deventer Ziekenhuis waar u met uw partner samen kunt verblijven. Er gelden geen bezoektijden. We vinden het belangrijk dat de kamer een plek is waar u zich veilig voelt en u uw zelf kunt zijn. Gedurende de opname zal er één verpleegkundige per dienst voor u zorgen. Samen met de dienstdoende arts of klinisch verloskundige zijn zij uw vaste aanspreekpunt. Zij geven uitleg over de opname en bevalling. U kunt altijd vragen stellen of opmerkingen plaatsen.

De bevalling

De bevalling begint gemiddeld binnen 24 uur na toediening van de eerste vaginale tabletten (Misoprostol). Het is ook mogelijk dat het langer duurt. De misoprostol zorgt voor krampen in de baarmoeder. Deze kunnen op een gegeven moment heftiger worden en zijn vergelijkbaar met weeën. U kunt om pijnstilling vragen. Er wordt dan eerst inwendig gekeken hoeveel ontsluiting u hebt.

Het kan zijn dat uw kindje al bijna geboren wordt waardoor pijnstilling niet meer mogelijk is. De combinatie van mifegyne en misoprostol zorgen er vaak voor dat het kindje al overleden is. Soms kan het zijn dat het kindje nog enige levenstekenen vertoont zoals hartslag en ademhaling. Deze levenstekenen zijn echter van korte duur. We begrijpen dat dit moeilijk voor u kan zijn. Wij vinden het belangrijk dat tijdens de bevalling er rust is in een voor u vertrouwde sfeer. De verpleegkundige en dienstdoende arts of klinisch verloskundige zullen bij de bevalling aanwezig zijn.

Nazorg

Als u naar huis gaat krijgt u afspraken mee voor controle. Na 2 weken heeft u een afspraak bij de verpleegkundige en arts die tijdens de bevalling aanwezig waren. Na 6 weken komt u op de poli bij de gynaecoloog.

Downloads

Het beëindigen van een zwangerschap kan zeer ingrijpend zijn. Wilt u meer informatie over de behandeling, (psychologische) hulp die we kunnen bieden en over wat u kunt verwachten? Download dan onze folder hieronder.