Menu
Behandelingen

Ziekte van Quervain

Bij de ziekte van de Quervain is sprake van een ontsteking van de peesschede rond 2 pezen die aan de duimzijde van de pols naar de hand lopen. Eerst wordt geprobeerd een niet-operatieve behandeling in te stellen. Als dat niet werkt kan een operatie worden overwogen.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat gebeurt er bij de behandeling van de Ziekte van Quervain?

Afhankelijk van de ernst en duur van de klachten, wordt eerst geprobeerd een niet-operatieve behandeling in te stellen. Die bestaat uit het aanmeten van een afneembare spalk om pols en duim, met als doel de pezen tijdelijk rust te geven. Ook kan een plaatselijke injectie met pijnstiller en ontstekingsremmer worden gegeven. Geadviseerd wordt om activiteiten, waarbij de overbelasting is ontstaan, te vermijden.

Operatie

Als de bovengenoemde maatregelen te weinig effect hebben op de klachten, kan een operatie worden overwogen. Deze operatie is één van de weinige ingrepen met (bijna) 100% kans op succes.

De tunnel, waarin de pezen lopen, wordt geopend en ruimer gemaakt zodat de pezen weer vrij kunnen bewegen. De ingreep kan gebeuren in dagopname, onder plaatselijke, regionale of algehele verdoving. Na de operatie hebt u een verband om de hand en pols, dat u 1 dag laat zitten. U mag de hand en duim snel weer bewegen, zodat de pezen worden geoefend weer vrij in de geopende tunnel te kunnen bewegen.

Risico's en bijwerkingen

Bij elke operatie kunt u een wondinfectie oplopen. In het operatiegebied loopt een klein takje (gevoelszenuwtje) van één van de belangrijke zenuwen naar de hand. Als dat beschadigd raakt, kunt u een verminderd gevoel van de duimrug overhouden. Dit risico kan een reden zijn de operatie niet onder een plaatselijk verdoving uit te voeren, omdat het zenuwtje dan slechter is te zien.

Aandoeningen

Download de folder