Menu
Behandelingen

Zaadballen (weefsel) verwijderen

Om de groei van prostaatkanker te voorkomen kan er voor worden gekozen om de zaadballen (testikels) te verwijderen. Hierdoor stopt de aanmaak van mannelijke hormonen, die de groei van prostaatkanker bevorderen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verwijderen van zaadballen(weefsel)?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens een preoperatieve screening. Bij deze operatie wordt het hormoonproducerend gedeelte van de zaadbal verwijderd en vervolgens wordt het kapsel weer gesloten. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. De uroloog legt een drukverband aan om de balzak te steunen. Daarnaast krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen. De operatie duurt ongeveer een uur.

Risico's en bijwerkingen

Na de operatie kan de balzak nog wat dik zijn door vocht en blauw van een bloeduitstorting. Dit is niet verontrustend en moet met een week grotendeels afgenomen zijn.

Nazorg

De operatie vindt meestal plaats in dagopname, maar het kan ook voorkomen dat u een nacht moet blijven. De verpleegkundige geeft u uw ontslagpapieren en verwijdert het infuus, voordat u naar huis mag. Omdat wordt afgeraden zelf auto te rijden na de ingreep, adviseren wij u vervoer naar huis te regelen. Verdere regels voor na de behandeling:

  • Na 24 uur mag het drukverband worden verwijderd en mag u voor het eerst douchen.
  • Gedurende 48 uur moet u een strakke onderbroek dragen om de balzak te steunen.
  • Na 48 uur mag u het werk hervatten.
  • U mag na 2 weken weer sporten, zwemmen en fietsen.

Aandoeningen

Downloads