Menu
Behandelingen

Wespenallergie (insectenallergie)

Een wespensteek veroorzaakt bij iedereen een gemene stekende pijn en een wat jeukende rode zwelling die 1 tot 2 uur aan kan houden. Bij mensen met een wespenallergie kan er echter een ernstiger reactie optreden, die op verschillende manier kan worden behandeld.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85

Omgaan met wespensteken

Wespen steken vooral als ze in het nauw gebracht worden. Bijvoorbeeld u loopt op bloten voeten en trapt op een wesp, u wilt iets beetpakken met toevallig een wesp tussen uw vingers, u neemt een hap zoetigheid waar een wesp op zit of u komt in botsing met een wesp tijdens het joggen of wielrennen. Wordt u gestoken dan moet u proberen de angel (wesp laat meestal geen angel achter, een bij wel) te verwijderen met bijvoorbeeld door met uw eigen nagel of door een mesje over de huid te schrapen. Het is niet verstandig de angel tussen twee vingers te pakken en dan eruit te trekken, op die manier wordt het gif in de angel maximaal in de huid gedrukt. Het is zinvol de steekopening met de mond uit te zuigen (gif in de mond geeft geen problemen). Er is ook een speciaal uitzuigpompje te koop (bijvoorbeeld Aspivenin®, ca €20) via de apotheek , drogist of internet. Met uitzuigen kunt u een allergisch reactie niet altijd voorkomen en moet u toch soms een noodset gebruiken. U kunt daarna de insteekplek koelen met ijsklontjes.

Verschijnselen bij een wespenallergie

Bij iedereen veroorzaakt een wespensteek een gemene stekende pijn en een wat jeukende rode zwelling die 1 tot 2 uur aan kan houden. Mensen met een wespenallergie reageren als volgt op een wespensteek:

1. Lokale reactie

Na een wespensteek ontstaat er in de loop van uren of soms pas na 1 of 2 dagen, een sterk jeukende, rode, warm aanvoelende zwelling op de plaats van de steek. Bij een wespensteek in een arm of been kan de arm of het been wel 2 keer zo dik worden. Deze zwelling is niet gevaarlijk maar wel erg lastig en vervelend. Bij een lokale reactie, hoe heftig deze ook kan zijn, is er geen sprake van een allergie en is verder onderzoek niet nodig en is er ook geen reden voor desensibilisatie (immunotherapie). Een wespensteek in de keel of in de tong kan wel gevaarlijk zijn door de zwelling. Hier dient u gelijk mee naar een arts te gaan of 112 te bellen.

2. Algemene reactie

Na een wespensteek kan soms al binnen 5 -15 minuten een algemene reactie ontstaan. Deze reactie kan oplopen van jeukende roodheid over het hele lichaam tot verlies van bewustzijn ( anafylactische shock). Deze algemene reactie is ingedeeld in 4 oplopende klassen ( zogenaamde indeling volgens Müller). Hoe hoger de klasse hoe ernstiger de reactie:

Klasse 1
Algehele jeukende roodheid van de huid, vaak gecombineerd met verdikte rode bulten op de huid (galbulten).

Klasse 2
Naast de klachten van klasse 1 nu ook opgezwollen lippen, tong, keel, oogleden, handpalmen en voetzolen. Soms zelfs een forse zwelling in de schaamstreek. Daarnaast soms ook misselijkheid, braken, aandrang tot ontlasting en diarree. Ook kunnen klachten van een drukkend gevoel op de borst en hartkloppingen voorkomen.

Klasse 3
Naast mogelijk de klachten van klasse 1 en 2 nu ook heesheid, benauwdheid, piepende ademhaling en gevoel alsof de keel wordt dichtgeknepen. Soms kunt u ook het gevoel krijgen van watten in de oren en de ervaring alles wazig te zien

Klasse 4
Verlies van bewustzijn, blauw worden, het laten lopen van urine en ontlasting. In uitzonderlijke gevallen kan het verloop fataal zijn.

Elke vorm van een algemene reactie wordt onderzocht en behandeld.

Onderzoek

Locatie reactie

Bij een lokale reactie, hoe heftig deze ook kan zijn, is verder onderzoek niet nodig.

Algemene reactie

Bij een algemene reactie kan bepaald worden of u wel of niet allergisch bent voor wespen. Met dit bloedonderzoek is het helaas niet mogelijk de ernst van de allergie vast te stellen. De ernst van de allergie wordt volledig gebaseerd worden op het verhaal dat u als patiënt aan de arts vertelt. Belangrijk in dit verhaal is dat u aangeeft welke verschijnselen zijn opgetreden na een wespensteek, door welk insect u bent gestoken (wesp, hoornaar, bij of hommel), of u door meerdere insecten (wespen) tegelijk bent gestoken en in welk land u werd gestoken. Ook is het belangrijk om te weten of u medicijnen gebruikt, bètablokkers bijvoorbeeld belemmeren de behandeling bij een wespenallergie.

Behandeling

Lokale reactie

Bij een lokale reactie kan uw arts corticosteroidcrème ( bv Dermovate ® (clobetasol) voorschrijven of bij ernstige zwelling prednisolon tabletten. De kans dat iemand na een eerdere heftige lokale reactie bij een volgende wespensteek een algemene reactie ontwikkelt, is klein.

Algemene reactie

klasse 1

Bij een algemene reactie, klasse 1, is belangrijk om altijd een “noodset” met medicijnen bij u te hebben. De noodset bestaat uit:

  • tabletten Tavegyl® (clemastine), 1mg.
  • tabletten prednisolon, 20 mg.
  • een kant-en-klare injectie spuit met adrenaline 0,3 mg. (Epipen® of Anapen®)

Bij een wespensteek moet u direct zonder aarzelen 2 tabletten Tavegyl® en 2 tabletten prednisolon innemen. Wanneer de klachten niet voldoende reageren op deze medicijnen maar juist erger worden, of wanneer er vanaf het begin af aan al ernstige klachten zijn als heesheid, zwelling tong/keel, braken, diarree, benauwdheid of bewustzijnsdaling dien dan gelijk de Epipen® (of Anapen®) toe. Deze kan in het bovenbeen ingespoten worden, desnoods door de stof van de broek heen. Neem daarna zo spoedig mogelijk contact op met de huisarts, Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis of bel direct 112 en vragen om een ambulance wegens een anafylactische reactie.

klasse 2 t/m 4

Gaat het om een ernstiger reactie dan zal de arts een immunotherapie adviseren om herhaling van zo’n reactie te voorkomen.