Menu
Behandelingen

Wespenallergie (insectenallergie)

Een wespensteek veroorzaakt bij iedereen een gemene stekende pijn en een wat jeukende rode zwelling die 1 tot 2 uur aan kan houden. Bij mensen met een wespenallergie kan er echter een ernstiger reactie optreden, die op verschillende manier kan worden behandeld.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85

Wat gebeurt er bij de behandeling van een wespenallergie?

Bij een wespensteek kunnen er twee reacties optreden: een lokale reactie en een algemene reactie. Bij een lokale reactie ontstaan er klachten op de plaats van de steek. Denk aan zwelling, rode vlekken en pijn. Bij een algemene reactie ontstaan er klachten in het hele lichaam. Dit kan oplopen van jeukende roodheid tot verlies van bewustzijn. De algemene reacties hebben verschillende klassen. Klasse 1 is het minst ernstig en klasse 4 het meest ernstig. De lokale en algemene reactie vragen om verschillende behandelingen.

Lokale reactie

Bij een locale reactie kan uw arts corticosteroidcreme (bijvoorbeeld Dermovate ® (clobetasol) crème) voorschrijven of bij ernstige zwelling prednisolon tabletten. De kans dat iemand na een eerdere heftige locale reactie bij een volgende wespensteek een algemene reactie ontwikkelt, is klein.

Algemene reactie

Klasse 1

Bij een algemene reactie, klasse 1, is belangrijk om altijd een “noodset” met medicijnen bij u te hebben. De noodset bestaat uit:

  • tabletten Tavegyl® (clemastine), 1mg
  • tabletten prednisolon, 20 mg
  • een kant-en-klare injectie spuit met adrenaline 0,3 mg (Epipen® of Anapen®)

Bij een wespensteek moet u direct zonder aarzelen 2 tabletten Tavegyl® en 2 tabletten prednisolon innemen. Wanneer de klachten niet voldoende reageren op deze medicijnen maar juist erger worden, of wanneer er vanaf het begin af aan al ernstige klachten zijn als heesheid, zwelling tong/keel, braken, diarree, benauwdheid of bewustzijndaling dien dan gelijk de Epipen® (of Anapen®) toe. Deze kan in het bovenbeen ingespoten worden, desnoods door de stof van de broek heen. Neem daarna zo spoedig mogelijk contact op met de huisarts, Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis of bel direct 112 en vraag om een ambulance wegens een anafylactische reactie.

Klasse 2 t/m 4

Gaat het om een ernstiger reactie dan zal de arts een desensibilisatiekuur( immunotherapie) adviseren om herhaling van zo’n reactie te voorkomen.

Desensibilisatiekuur

Bij een desensibilisatiekuur (immunotherapie) krijgt u injecties met gezuiverd wespengif in een steeds hogere dosering zodat het lichaam geleidelijk gewend raakt aan het wespengif. De desensibilisatiekuur bestaat uit twee fasen: de instelfase en de onderhoudsfase. Tijdens de instelfase krijgt u elke week een injectie, bij de onderhoudsfase 1x per maand.Bij de instelfase zal afhankelijk van de ernst van de allergie, gekozen worden voor een clusterschema (injecties 12 achtereenvolgende weken) of voor het conventionele schema (injecties 18 achtereenvolgende weken). De gehele instelfase vindt altijd plaats op de polikliniek Dermatologie en mag in principe niet onderbroken worden.

Voordat met de instelfase wordt gestart krijgt u een recept mee van de polikliniek Dermatologie voor gezuiverd wespengif (Alutard® wespengif SQ802; 1x instelkuur bestaande uit 4 flacons). Dit recept levert u in bij uw eigen apotheek. Bij het volgende consult moet u het wespengif meenemen naar het ziekenhuis. Hier wordt het opgeslagen voor de gehele periode. Het vrij kostbare wespengif (instelkuur circa € 430) wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

De injectie wordt of in bovenarm of in boven been gezet in het onderhuidse vetweefsel en is nauwelijks pijnlijk. Wel kan op de injectieplaats een warme, jeukende, rode zwelling ontstaan. Na de injectie blijft u 30 minuten onder controle. De injecties worden vrijwel altijd goed verdragen en de kans op algemene reacties is erg klein. Wel zijn veel mensen na de injectie een dag lang erg moe met veel behoefte aan slaap. Geadviseerd wordt op de dag van de injectie geen grote lichamelijke inspanning te doen (sporten) en geen alcohol te gebruiken.

Tijdens de instelfase bent u nog niet volledig beschermd tegen de wespenallergie en zult u bij een wespensteek de noodset moeten gebruiken.Na de instelfase wordt u overgedragen aan de huisarts. Elke maand geeft uw huisarts een injectie waarbij men ook steeds weer 30 minuten onder controle moet blijven. Gaat u tussentijds met vakantie dan mag de periode tussen 2 injecties verkort worden tot bijvoorbeeld 2 of 3 weken of worden verlengd tot maximaal 6 weken. De onderhoudskuur mag nooit lager dan 6 weken worden onderbroken.

Wanneer eenmaal de onderhoudsfase is bereikt, is men beschermd voor wespengifallergie. U hoeft dan geen noodset meer te gebruiken bij een wespensteek. In de onderhoudsfase komt u 1x per jaar naar het ziekenhuis om de voortgang te bespreken. Hoe lang de desensibilisatiekuur wordt voortgezet hangt af van het soort wespenalllergie dat u heeft. Bij klasse 2 en 3 duurt de desensibilisatiekuur in totaal 5 jaar, bij klasse 4 kan levenslang worden overwogen.

Aandoeningen

Downloads