Menu
Behandelingen

Vrijleggen van tanden/kiezen

Soms komen tanden of kiezen niet op de leeftijd door, waarop ze eigenlijk door zouden moeten komen. De tandarts kan met behulp van een röntgenfoto zien of deze tand of kies zich nog in het kaakbot bevindt. Wanneer dit zo is, stelt een orthodontist een behandelplan op. Daarbij hoort het zichtbaar maken, of vrijleggen van een tand of kies door een kaakchirurg.

Lees voor

Wat is het vrijleggen van tanden/kiezen?

De kaakchirurg verwijdert het tandvlees en kaakbeen, waarmee de in de kaak liggende tand of kies is bedekt. Daarna plaatst hij een slotje op de kroon van het vrij gelegde gebitselement waaraan een kettinkje is bevestigd. De tandarts/orthodontist gebruikt dit kettinkje om het gebitselement in de tandboog te begeleiden. Meestal wordt het gebitselement met het kettinkje zichtbaar gelaten in de mond. Soms wordt het tandvlees gedeeltelijk dicht gehecht.

Nazorg

Als de verdoving na ongeveer 2 uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen.
Daarom schrijft de kaakchirurg meestal een pijnstiller voor. Het is verstandig om ongeveer 1 uur na de ingreep alvast een pijnstiller in te nemen, dus voordat de verdoving is uitgewerkt. Zo blijft u de pijn als het ware voor.

Zwelling

  • De eerste 2 tot 3 dagen is de zwelling op zijn grootst. Daarna verdwijnt het geleidelijk.
  • Als de zwelling fors is kunt u moeite hebben om uw mond goed open te krijgen.
  • Ook kan er een verkleuring (bloeduitstorting) optreden. Deze klachten worden na enkele dagen minder. U kunt beter niet in de zon gaan zitten.
  • Het kan prettig zijn na de behandeling te gaan koelen met wat ijsblokjes of een koelelement met daaromheen een washandje. Deze houdt u steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang en leg deze dan weer 5 minuten weg.

Temperatuur

De lichaamstemperatuur kan gedurende enkele dagen wat verhoogd zijn.
Als u koorts krijgt (>38,5C), is het goed om contact op te nemen met de polikliniek.

Mondhygiëne

De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag u de eerste 24 uur de mond niet schoonspoelen en niet telkens spugen. Ga ook niet aan de lip trekken om te kijken hoe het eruit ziet, u kunt de wond open trekken. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond.

Downloads