Menu
Behandelingen

Voorbereiding op een hartoperatie: ademspiertraining

Wanneer u of een naaste binnenkort een hartoperatie ondergaat, kunt u met veel vragen zitten. U leest hier wat u kunt verwachten, hoe u zich optimaal voorbereid en uw herstel kunt bevorderen. Bijvoorbeeld door ademspiertraining.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 35

Hoe kom ik er?

Route 5
Lees voor

Wat is ademspiertraining?

Na een hartoperatie bestaat er een verhoogde kans op longcomplicaties. De fysiotherapeut geeft u vóór de operatie ademspiertraining zodat u minder kans hebt op het krijgen van een longcomplicatie. U komt hiervoor een aantal keren naar het ziekenhuis.

Afhankelijk van de vorderingen is dat 1 keer per week of 1 keer per 2 weken. De fysiotherapeut meet dan uw ademspierkracht en stelt het oefenapparaat (zie foto) in op de juiste weerstand. Let er op dat dit streepje op dezelfde weerstand blijft staan en niet per ongeluk verandert. U kunt de weerstand op de goede stand terugzetten door aan het mondstuk te draaien. Voor een optimaal resultaat moet u elke dag 20 minuten oefenen met het ademapparaat. U traint het beste in zittende of liggende houding. Zet de neusklem op uw neus. Adem daarna door het mondstuk in en uit ( ± 2 tellen in, 3 tellen uit).

Download

Meer weten over het voorbereiden op ademspiertraining? Download onze folder.