Menu
Behandelingen

Vinger uit de kom (luxatie PIP-gewricht)

De oorzaak van een gewricht uit de kom is meestal een ongeval. Wat minder vaak is er sprake van aangeboren slapte van de gewrichtskapsels, waardoor dit letsel makkelijk optreedt.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat is de behandeling?

Het terugzetten van de botjes naar hun normale plaats in het gewricht is meestal niet moeilijk. Wanneer dit toch niet eenvoudig lukt, is er misschien weefsel van het gewrichtskapsel losgescheurd en ingeklemd in de gewrichtsspleet. U kunt dit vergelijken met een kiezelsteen bij het scharnier, die het sluiten van een deur blokkeert. Als er een stuk bot is losgescheurd, moeten we kijken of het losgeraakte stuk door een operatie op haar plek moet worden teruggezet.

Het genezen van de gevolgen van een luxatie vraagt vaak veel meer tijd dan gedacht wordt. Het kan al snel negen tot twaalf maanden duren.

De belangrijkste complicatie van een luxatie in het PIP-gewricht is het ontstaan van een litteken in het gewrichtskapsel. Wanneer dit niet als risico herkend en behandeld wordt, kan blijvende irritatie van het gewricht ontstaan. Er is dan sprake van blijvende zwelling en pijn door bewegen of verkorting van dit litteken waardoor u het gewricht niet goed meer kan strekken. De juiste diagnose door een ervaren handchirurg en een tijdige behandeling door een handtherapeut, kan deze complicatie helpen voorkomen.