Menu
Behandelingen

Verzwikte of verstuikte enkel

De behandeling van een verzwikte of verstuikte enkel is erop gericht blijvende instabiliteit en meerdere verzwikkingen of verstuikingen te voorkomen. De behandeling betekent vaak een drukverband of een gipsspalk, soms een operatie.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat is de behandeling van een verzwikte of verstuikte enkel?

Afhankelijk van de zwelling en de ernst van de klachten is de behandeling aanvankelijk een drukverband of gipsspalk. Daarna wordt de enkel een periode gesteund met een tapeverband. Na ongeveer 6 weken kan de fysiotherapeut de reflexen in de spieren die de enkel mede stabiel houden gaan oefenen. Meestal lukt het hiermee een klachtenvrije enkel te krijgen.

Lukt dat niet, dan kan de enkel operatief stabieler gemaakt worden. Hierbij wordt of een deel van een pees die de enkel overbrugt als nieuwe band gebruikt of resten van de gescheurde banden en kapsel worden strak getrokken en vastgezet. Hierna volgt een gipsperiode en eventueel een tapebehandeling.

Het herstel hierna neemt meerdere maanden in beslag waarvan zeker 6 weken gips of tape en daarna fysiotherapie.

Risico's en bijwerkingen

Naast de normale operatierisico's en infectie of wondgenezingsstoornissen kan trombose optreden. Hiervoor krijgt u meerdere weken bloedverdunnende injecties voorgeschreven.

Aandoeningen