Menu
Behandelingen

Verzakking endeldarm – operatie (rectopexie)

Wanneer de spieren en het ondersteunende weefsel van de endeldarm beschadigd zijn of verslappen, kan de darm geleidelijk naar beneden zakken. Dit kan leiden tot verschillende klachten. De oplossing is een operatie: een rectopexie.

Lees voor

Wat is een rectopexie?

De specialist zal de operatie kort met u bespreken. De anesthesioloog dient bij u de verdoving toe, zoals afgesproken is tijdens een preoperatieve screening. Als u slaapt krijgt u antibiotica via het infuus en wordt een blaaskatheter ingebracht. De operatie wordt uitgevoerd via een viertal kleine sneetjes. Op deze tekening ziet u hoe de operatie bij een vrouw wordt uitgevoerd.

Met een kijkoperatie (laparoscoop) wordt de endeldarm verstevigd. Dat gebeurt met een kunststof matje, een kunststof materiaal dat veilig is en door het lichaam wordt geaccepteerd. Deze zal geplaatst worden tussen de achterwand van uw vagina en de voorwand van uw endeldarm. Het matje wordt bevestigd aan de endeldarm en aan het heiligbeen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de endeldarm niet meer kan verzakken. De top van uw vagina wordt eveneens vastgemaakt aan het matje. Bij een man wordt het matje alleen aan de endeldarm en het heiligbeen vastgemaakt.

Risico's en bijwerkingen

Zoals bij elke operatie is er een kans op complicaties, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose, longontsteking en darmletsel. Deze komen zelden voor. Het kan zijn dat de operatie niet alle klachten van de verzakking wegneemt. Dit bespreekt de specialist met u. De meest voorkomende klachten na de operatie zijn: verstopping, rugpijn en buikpijn. Deze klachten zijn tijdelijk en meestal met laxeermiddelen en/of pijnstillers goed te controleren. Het is geen reden tot ongerustheid. Bespreek deze klachten wel tijdens de controleafspraak.

Nazorg

Meteen na de operatie gaat u voor observatie naar de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. U hebt een viertal kleine wondjes op uw buik, dat kunnen er meer zijn als de ingreep bij u niet via een kijkoperatie uitgevoerd kon worden. Op de verpleegafdeling krijgt u in eerste instantie vocht via een infuus. U mag na de operatie direct eten en drinken. Zodra u zelf weer voldoende eet en drinkt, zal het infuus worden verwijderd. U mag zelf douchen, naar het toilet, lopen enzovoort. U krijgt een laxeermiddel voorgeschreven om verstopping te voorkomen. De blaaskatheter wordt verwijderd zodra u weer voldoende mobiel bent en zelf naar het toilet kunt. Na 3 dagen bent u voldoende hersteld en mag u naar huis. Wanneer u thuis bent zijn de volgende zaken belangrijk:

  • U krijgt een recept mee voor laxeermiddelen en eventueel voor pijnstilling.
  • Eet vezelrijke voeding. Drink dagelijks 2 liter om de ontlasting soepel te houden.
  • Ga naar het toilet wanneer u aandrang voelt. Hou het toiletbezoek kort!
  • U kunt uw dagelijkse activiteiten oppakken, luister naar uw lichaam wat wel en niet kan.
  • Vermijd sporten en zwaar tillen tot aan het eerste controlebezoek.

Downloads