Menu
Behandelingen

Verwijdering van een gaatje vlak voor het oor (pre-auriculaire fistel)

Een pre-auriculaire fistel is een klein gaatje vlak voor het oor. Soms zit er een gaatje aan beide kanten. Het is een aangeboren afwijking en komt bij meer mensen voor. Bij klachten (een ontsteking in de fistel, pijn, zwelling of pus) kan het gaatje met een operatie worden verwijderd.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Looproute 30
Lees voor

Behandeling

De ingreep vindt meestal onder verdoving plaats. De arts maakt een kleine snee rond het gaatje (de fistelopening). Daarna verwijdert de arts het gaatje (de fistelgang). Het gangetje heeft soms meerdere vertakkingen. Die vertakkingen haalt de arts ook weg. Daarna maakt de arts de snee dicht met hechtingen. De hechtingen lossen vanzelf op. Deze ingreep duurt ongeveer 3 kwartier en vindt plaats binnen een dag (dagbehandeling).

Na behandeling

De meeste mensen hebben na deze ingreep weinig pijn. Mocht dat wel het geval zijn dan kunt u Paracetamol als pijnstiller gebruiken: bijvoorbeeld 4 x per dag 500mg. U krijgt zalf om op het litteken te smeren, waardoor de hechtingen sneller oplossen. Het wondje moet enkele dagen droog blijven. U mag, zodra u zich ertoe in staat, voelt weer werken; meestal is dit binnen enkele dagen.

Complicaties

Eventuele complicaties zijn een nabloeding of een wondinfectie. Bij een wondinfectie, krijgt u meer pijn en wordt de wond rood en gezwollen. Als de fistelgang niet volledig is verwijderd kunnen er opnieuw klachten ontstaan. Het litteken is bijna altijd klein en onopvallend, zelden kan er een wat meer opvallend litteken ontstaan.