Menu
Behandelingen

Verkleinen van de neusschelpen

Soms blijven de onderste neusschelpen chronisch gezwollen. Wanneer medicijnen niet of onvoldoende werken en u veel last ervaart, kan het zinvol zijn om iets aan de onderste neusschelpen te doen. Dit kan door een operatie waarbij de neusschelpen worden verkleind.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 95

Hoe kom ik er?

Route 30
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verkleinen van de neusschelpen?

Aan de binnenzijde heeft elke neushelft drie boven elkaar gelegen slijmvliesplooien. Een dergelijke plooi noemen we een neusschelp (concha). De neusschelpen verwarmen, bevochtigen en filteren de ingeademde lucht. De onderste neusschelpen zijn het grootst en geven soms klachten van neusverstopping bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid of allergie. Soms blijven de neusschelpen chronische klachten geven en is een operatie nodig.

Tijdens de operatie onder algehele narcose, verwijdert de KNO-arts een reepje slijmvlies en bot van de onderste neusschelp aan 1 of beide neushelften. Soms wordt deze ingreep gecombineerd met een correctie van een scheef neustussenschot. Lees hiervoor de afzonderlijke folder.

Aan het eind van de operatie brengt de KNO-arts aan de geopereerde zijde van de neus een neustampon in. Dit gebeurt om een nabloeding te voorkomen. De tampons in uw neus kunnen een drukkend gevoel geven. Bent u aan beide zijden geopereerd dan zit de neus dus helemaal dicht. U kunt een droge mond krijgen en het is mogelijk dat uw ogen gaan tranen. De onderkant van de neus is bedekt met een gaasje dat wondvocht en snot opvangt.

Nazorg

Na de operatie blijft u 1 nacht in het ziekenhuis omdat de kans op een nabloeding iets groter is dan na een operatie aan de neus waarbij de neusschelpen niet worden verkleind. Om een nabloeding te voorkomen moet u zorgen dat er geen drukverhoging in de neus ontstaat:

  • Til geen zware voorwerpen.
  • Niet te hard persen tijdens de ontlasting.
  • Open de mond tijdens het niezen.
  • Snuiten van de neus kan niet door de tampon; haal de neus rustig op.
  • Het eten en drinken moet goed afgekoeld zijn, om te voorkomen dat bloedvaatjes in het wondbed weer open gaan staan.
  • Douche niet te heet en vermijd warmte, bijvoorbeeld door niet in de zon te zitten.

Na een aantal uur mag u uit bed, maar u moet nog wel rustig aan doen. De pijn is meestal gering en goed te onderdrukken met pijnstillers. U kunt in en om de neus een doof gevoel hebben. Dit komt omdat er tijdelijk kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit dove gevoel duurt een aantal weken tot maanden. De volgende dag kunt u naar huis. Het is verstandig om iemand mee te nemen die voor vervoer naar huis kan zorgen. Houd er rekening mee dat u na de operatie een bepaalde tijd niet kunt werken, sporten of naar school kunt. Bij de meeste patiënten duurt dat 2 weken.

Een aantal dagen na de operatie komt u naar de polikliniek om de neustampons te laten verwijderen. Dit wordt vaak als vervelend ervaren. Na het verwijderen van de neustampons komt er wat vers bloed of bloederig slijm uit de neus. Dit is normaal. De genezing van het neusslijmvlies duurt ongeveer vier tot acht weken. Dit gaat gepaard met korstvorming. Om de korstjes los te weken is het belangrijk dat u de neus spoelt met zout water. Ook moet u xylometazoline neusspray en neuszalf gebruiken. U krijgt hiervoor een recept mee. Snuit de neus na de operatie niet te hard, u mag de neus wel rustig ophalen.

Downloads