Menu
Behandelingen

Ureterstenen verwijderen

Een uretersteen is een steen in uw urinebuis. De steen geeft vaak pijn of bloed bij de urine. Met een endoscoop (via de plasbuis) wordt de steen van binnenuit verwijderd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verwijderen van ureterstenen?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. U krijgt de verdoving van de slaapdokter (anesthesist) zoals afgesproken. De uroloog probeert tijdens de operatie, met een endoscoop via de plasbuis, de steen met een lus te pakken. Na de operatie laat de uroloog een katheter achter in de blaas en soms een dubbel-J. Dat is een inwendige drain die van de nier naar de blaas loopt. Dit, om de urineleider na de ingreep tot rust te laten komen. Verder krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen.

Voordat u naar de afdeling gaat, verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn hebt. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de preoperatieve screening.
Omdat de ingreep inwendig plaatsvindt, hebt u kans dat het nog gevoelig is door de scoop. Bij pijn of bij het gevoel van aandrang kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. Hier krijgt u dan, indien mogelijk, de juiste pijnstiller voor. De uroloog bepaalt wanneer de katheter eruit mag. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige. Belangrijk is dat u veel drinkt minimaal 2 liter, om de blaas te spoelen. Na de operatie blijft u meestal nog 1 dag in het ziekenhuis.

Risico's en bijwerkingen

Omdat er via de plasbuis is gewerkt, hebt u kans op een blaasontsteking. Dit kan zich uiten door symptomen als pijn en branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Bij één of meer van deze klachten is het verstandig een arts te raadplegen. Door ruim te drinken kunt u een blaasontsteking voorkomen.

Downloads