Menu
Behandelingen

TVT/TVT-O/Mini-arc operatie bij inspanningsurineverlies

Het doel van de TVT/TVT-O (tension-free vaginal tape) of Mini-arc operatie is om het afsluitmechanisme van de blaas te verstevigen. Hierdoor verdwijnen klachten van urineverlies bij inspanning.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat is een TVT/TVT-O/Mini-arc operatie bij inspanningsurineverlies?

Bij deze operatie maakt de specialist een klein sneetje van enkele centimeters net onder de plasbuis in de voorkant van de schede. Uw blaas wordt leeg gehouden met een katheter. Via de vagina brengt de arts het draagbandje in en zorgt ervoor dat dit achter het schaambeen langs onder de huid net boven het schaambeen uitkomt (zie illustratie).

Het bandje wordt niet vastgemaakt omdat het door weerstand niet kan verschuiven en binnen korte tijd vergroeit met het weefsel eromheen. Bij de operatie trekt de arts de urinebuis die wat naar beneden is gezakt, omhoog, zodat de urine minder gemakkelijk uit de blaas wegstroomt.

De kans dat het urineverlies dankzij deze ingreep helemaal verdwijnt, is ongeveer 86%. Bij 8% van de geopereerde vrouwen vermindert het urineverlies duidelijk, maar zij zijn niet helemaal droog. Bij 6% van de vrouwen helpt de operatie niet. Er is dus geen garantie op succes.

Risico's en bijwerkingen

  • Bij het plaatsen van het bandje kan een bloeding optreden, dit is meestal zeer beperkt.
  • Op de dag van de ingreep krijgt u antibiotica om een blaasontsteking te voorkomen. Antibiotica kan als bijwerking een vaginale schimmelinfectie geven. U krijgt jeuk en hebt meer vaginale afscheiding. Dit kan eenvoudig door uw (huis)arts worden behandeld.
  • U kunt een kleine bloeduitstorting in de buikwand krijgen door de TVT operatie. U ziet dan een rode bult van opgehoopt bloed onder de sneetjes. Dit verdwijnt vaak vanzelf. Soms komt het bloed via de sneetjes naar buiten. Dit kan geen kwaad, als bloed en wondvocht naar buiten komen, genezen de wondjes vanzelf. Gebruik in die tijd een pleister of een gaas om uw kleren te beschermen.
  • Slechts bij uitzondering (1%) moet het bandje later worden gekliefd, soms, maar niet altijd, leidt dit dan tot hernieuwde incontinentie.
  • Een beschadiging van de plasbuis komt vrijwel nooit voor. Maar gebeurt dit toch, dan wordt de plasbuis gerepareerd en houdt u de katheter enige dagen langer.
  • Door de ingreep kan bij een enkele patiënt de blaas zo verkrampen dat de sluitspier de urine niet tegen kan houden. Hiertegen helpen medicijnen goed. Veel vaker ontstaat een gevoel van aandrang zonder dat hierbij urine wordt verloren. Deze klachten verdwijnen praktisch altijd binnen een aantal weken.
  • Het slijmvlies over het bandje kan stuk gaan. Het bandje komt dan bloot te liggen. Dit kan behandeld worden met hormoonzalf. Als dit niet helpt kan dat stukje van het bandje verwijderd worden.

Meer informatie?

Download de folder