Menu
Behandelingen

Traanklachten bij volwassenen

Traanklachten bij volwassenen ontstaan door een afvloedbelemmering van tranen (traanbuisverstopping), door een teveel aan tranen (door bijvoorbeeld irritatie van de ogen) of door onvoldoende kwaliteit van de tranen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 15

Hoe kom ik er?

Route 1
Lees voor

Wat gebeurt er bij de behandeling van traanklachten bij volwassenen?

De behandeling van traanklachten bij volwassenen kan worden verholpen met een Dacryocystorhinostomie, of wel een DCR-operatie. Hierbij wordt een siliconen stent geplaatst.

DCR-operatie

Hierbij wordt een verbinding gemaakt tussen de traanzak en de neus. Zo ontstaat een “bypass” waardoor de tranen om de verstopping heen worden geleid.

Deze ingreep vindt plaats onder narcose. Er wordt een 15 mm. lange snede in de huid geplaatst, 1 cm. voor de ooghoek. Dan wordt een opening gemaakt in het bot tussen de traanzak en de neus. Daarna worden de traanzak en het neusslijmvlies geopend en de slijmvliezen aan elkaar gehecht waardoor de bypass ontstaat. Ook wordt een siliconen stent geplaatst in het afvoersysteem. Deze wordt na 4 tot 6 weken verwijderd. De stent is een dun siliconen slangetje dat dient om het afvoersysteem te beschermen tegen dichtgroeien. De tranen kunnen deels langs dit slangetje lopen.

Sommige patiënten hebben al geen last meer van tranenvloed terwijl de stent er nog in zit, bij anderen treedt pas verbetering op als de stent is verwijderd. Het verwijderen is snel en pijnloos. De KNO-arts pakt de stent vast in de ooghoek, knipt hem door en trekt hem eruit via de neus.

Externe DCR

Als er voldoende ruimte in de neus is dan kan de ingreep ook via de neus worden verricht.(endonasale DCR). Voordeel hierbij is dat er geen litteken ontstaat. Het succespercentage is vergelijkbaar met dat van de externe benadering: tegen de 90%.

Als voor de operatie blijkt dat er te weinig ruimte in de neus is om de ingreep te kunnen uitvoeren kan de KNO arts voorstellen om het neustussenschot voor of tijdens de operatie te corrigeren. Ook bij een endonasale benadering wordt een siliconenstent geplaatst. Bij een zeer ernstige verstopping van de canaliculus is de kans van slagen van de DCR-operatie gering. Het kan zijn dat wij u dan adviseren om plaatsing van een glazen traanwegprothese te overwegen.

Risico's en bijwerkingen

  • Napijn en het dragen van een bril.
  • Een snee in de ooghoek kan de eerste weken pijnlijk en gezwollen zijn. De bril steunt vaak precies op het litteken. Hierdoor kan het de eerste weken soms lastig zijn om een bril te dragen.

Aandoeningen

Download folders