Menu
Behandelingen

Stijve schouder (frozen shoulder)

Een stijve schouder kan wel en niet worden behandeld. Stijve schouderklachten herstellen spontaan binnen enkele jaren, maar in sommige gevallen kan fysiotherapie uitkomst bieden. Pijn vermindert en de beweeglijkheid verbetert.

Lees voor

Wat gebeurt er bij de behandeling van een stijve schouder?

Over de zin van fysiotherapie bestaan twee meningen. Er is een stroming die adviseert niets te doen omdat de schouder na lange tijd spontaan herstelt. In een onderzoek waarbij twee groepen mensen met stijve schouders vergeleken werden bleek dat de pijn bij een gemiddelde fysiotherapeutische behandeling juist erger was dan in de groep zonder fysiotherapie. De duur van het herstel was in beide groepen hetzelfde en dus niet langer in de groep zonder therapie.

Volgens ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gerichte fysiotherapeutische technieken de schouder juist sneller kunnen laten herstellen. Binnen een periode van 3 maanden neemt de beweeglijkheid meestal fors toe en de pijn overeenkomstig af.

Injecties

Eén of meer ontstekingsremmende injecties met cortico-steroïden in het gewricht kunnen in de eerste fase (ontstekingsfase) zeer nuttig zijn. Voordat de schouder definitief de maximale functieuits lag bereikt duurt lang, echter met minder pijn en een betere mobiliteit is deze termijn veel comfortabeler te overbruggen en is men sneller minder geïnvalideerd.

Narcose

In uitzonderlijke hardnekkige gevallen kan de schouder onder narcose worden doorbewogen. Mogelijke risico’s van deze behandeling zijn zenuwoverrekking, pijn en terugval naar het oorspronkelijke niveau. De ervaring leert dat deze behandeling over het algemeen niet nodig is.

Download folder