Menu
Behandelingen

Sterilisatie van de vrouw

Als je zeker bent dat je nooit meer kinderen wilt krijgen is een sterilisatie mogelijk. Dit is een definitieve vorm van anticonceptie waarbij uw eicellen niet meer bevrucht kunnen worden en u dus niet meer zwanger kunt raken.

60

dagen wachttijd tot eerste behandeling

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 125
Lees voor

Wat is de sterilisatie van de vrouw?

Bij een sterilisatie worden uw eileiders afgesloten, waardoor uw eicellen niet meer kunnen worden bevrucht door een zaadcel. Er zijn twee soorten sterilisaties: laparoscopische en hysteroscopische sterilisatie.

Laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie gaat de arts via een sneetje in de buik met een kijkbuisje de buik in. Hierbij worden ringetjes om de eileiders geplaatst waardoor ze volledig worden afgesloten.

Hysteroscopische sterilisatie

Bij een hysteroscopische sterilisatie gaat de arts via de vagina en baarmoedermond met een kijkbuis de vagina in. Hier worden kleine veertjes aan de eileiders vastgemaakt, waardoor ze binnen enkele maanden dichtgroeien.

Betrouwbaarheid

Bij beide sterilisaties is de kans erg klein dat u na de ingreep nog zwanger wordt. Toch komt het bij een laparoscopische ingreep bij 0,2 tot 0,5 procent van de vrouwen voor. Bij een hysteroscopische ingreep is dit nog lager: 0 tot 0,4 procent.

Downloads