Menu
Behandelingen

Standscorrectie onderbeen bij slijtage van de knie

Als er sprake is van knieslijtage aan één zijde, kan een standscorrectie van het onderbeen helpen. Deze operatie van het onderbeen ontstaat er vaak een pijnvrije situatie die u vele jaren vooruit helpt. Als dat niet lukt, zal de pijn toch fors verminderen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 55

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat is een standscorrectie van het onderbeen?

De orthopedisch chirurg voert bij u een standscorrigerende operatie van het onderbeen uit. Met name bij een O-been stand van het been vindt de correctie plaats net onder de knie in het scheenbeen. U krijgt een litteken net onder de knie, aan de voorzijde van het scheenbeen. Daar wordt aan de binnenkant van het bot een wig gecreëerd, de stand gecorrigeerd en het bot vastgezet met een plaat met schroeven.

De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Direct na de operatie verblijft u enige tijd in de nabehandelingkamer (uitslaapkamer). Als de controles, zoals bloeddruk en hartslag, goed zijn gaat u terug naar de afdeling.

Risico's en bijwerkingen

Ondanks alle zorg die besteed wordt aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:

  • Infectie; hierbij bestaat de kans dat de genezing langer duurt;
  • Zenuwuitval; bij uitval van een zenuw kan een klapvoet ontstaan. Door deze zenuwuitval is een aanpassing van de schoen noodzakelijk. De zenuwuitval kan tijdelijk of blijvend zijn;
  • De botstukken groeien niet aan elkaar, waardoor een 2e operatie nodig is;
  • Ondanks bloedverdunners bestaat er altijd een kleine kans op een trombosebeen.
    Het doel van deze operatie is om weer een lange tijd te kunnen lopen met veel minder pijn en hopelijk zonder pijn. Deze operatie is vooral geschikt voor patiënten jonger dan 65 jaar en patiënten die zware arbeid verrichten. Deze patiënten zijn nog niet toe aan een totale knieprothese. Na de standscorrectie valt te verwachten dat 70% van alle patienten nog 10-15 jaar met hun eigen knie toekunnen.

Nazorg

Na de operatie loopt u de eerste 6 weken belast met 2 krukken. Dit betekent dat u op uw been mag staan. De techniek leert u van de fysiotherapeut. Wanneer de plaat en schroeven niet voldoende houvast hebben, krijgt u ook voor een periode gips. Voor het beste resultaat na de operatie is het belangrijk dat u de knie traint. Samen met de fysiotherapeut gaat u direct na operatie in het ziekenhuis oefeningen doen. Als u naar huis mag, wordt er met u overlegd welke fysiotherapeut u na ontslag verder begeleidt.

Aandoeningen

Downloads