Spataderen - Muller methode
De Muller methode is een veel gebruikte behandeling van spataderen, waarbij de spatader via kleine sneetjes in het been naar buiten wordt gehaald en wordt verwijderd.
Wat is de Muller methode?
De arts tekent met een stift de te verwijderen spataderen aan. Het been wordt gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. U krijgt daarvoor injecties. Die zijn wat gevoelig; de rest van de ingreep is dat niet.
De arts maakt kleine sneetjes in de huid, net naast de spatader. Vervolgens wordt de spatader via dit sneetje met een klein haakje gepakt en naar buiten getrokken.
De totale ingreep duurt ca 30-45 minuten. Na de ingreep plakt men de wondjes af met steriele hechtstrips (zwaluwstaartjes) en wondpleisters. Zo is hechten niet nodig. In overleg met uw arts kan extra pijnstilling worden voorgeschreven. Afhankelijk van de soort ingreep krijgt u wel of geen kous in combinatie met een drukverband om.
Risico's en bijwerkingen
Elke ingreep heeft een kans op complicaties. Trombose, nabloeding en wondinfectie komen weinig voor. U kunt op de plaats van behandeling een doof of tintelend gevoel hebben, dit verdwijnt na verloop van tijd (maanden). De plaats van de behandeling kan gevoelig zijn en er kan een blauwe plek ontstaan. U kunt een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol; maximaal 8 tabletten van 500 mg per dag. De dagen na de behandeling kan een trekkend gevoel optreden. Dit is normaal. Het is dan goed om te bewegen.
Nazorg
Na de behandeling kunt u gewoon weer bewegen, maar alles met mate. Vermijd de 1e week na de ingreep intensieve sporten zoals balsporten of hardlopen. U mag niet zwaar tillen. U mag wel wandelen en fietsen.