Menu
Behandelingen

Spataderen - Laser (EVLT) methode

Bij de behandeling van spataderen kan er worden gekozen voor de Endo Veneuze Laser Therapie (EVLT). Hierbij wordt een draadje ingebracht in de spatader, die de ader van binnenuit dicht brandt.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 65

Hoe kom ik er?

Route 85 en Route 77
Lees voor

Wat is de EVLT-methode?

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Echter in specifieke gevallen kan een ruggenprik geadviseerd worden. Dit wordt altijd van te voren met u besproken. EVLT is Endo Veneuze Laser Therapie. Bij deze behandeling brengt de arts de spatader met een echoapparaat in beeld. Iets boven de knie wordt een klein sneetje gemaakt. Vervolgens schuift de arts een draad in de spatader. De plaats van het draad is te zien op het beeldscherm.

Daarna wordt er een verdovend isolatielaagje rond de ader aangebracht met prikjes. Hierdoor is de behandeling vrijwel pijnloos en wordt schade aan het weefsel rond de ader voorkomen. Als het draad wordt geactiveerd, geeft deze warmte af waardoor de ader dichtbrandt. Hierna krijgt u een kous om het been, tot in de lies, of tot de kuit als een vat in/onder de knieholte behandeld wordt.

Risico's en bijwerkingen

Elke ingreep heeft een kans op complicaties. Trombose, nabloeding en wondinfectie komen weinig voor. U kunt op de plaats van behandeling een doof of tintelend gevoel hebben, dit verdwijnt na verloop van tijd (maanden). De plaats van de behandeling kan gevoelig zijn en er kan een blauwe plek ontstaan. Neem gerust een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol; maximaal 4 x 2 tabletten van 500mg per dag. In overleg met uw specialist kan ook extra pijnstilling worden voorgeschreven. Enkele dagen na de behandeling kan een trekkend gevoel optreden. Dat is normaal. Het is dan goed om te bewegen. Neem bij de volgende klachten contact op met het ziekenhuis:

  • Toenemende pijnklachten
  • Een te strakke kous
  • Verkleuringen van been of voet

Nazorg

  • Na 48 uur mag u weer douchen, na het douchen kous weer aantrekken
  • Er zijn wat leefregels betreft geen beperkingen
  • Bewegen en belasten mag uitgebreid worden op geleide van de pijnklachten
  • U mag uw werk weer hervatten
  • Vermijd de eerste week fanatiek sporten

Aandoeningen

Downloads