Menu
Behandelingen

Spataderbreuk

Een spataderbreuk is een uitgezette ader in de balzak. Doordat de balzak soms vergroot is, kan dit pijnklachten of een zwaar gevoel geven in de balzak. Ook kan dit vruchtbaarheidsproblemen geven.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat is de behandeling van een spataderbreuk?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. De balzak wordt middels een klein sneetje geopend en de spatader wordt onderbonden. De uroloog legt een drukverband aan om de balzak te steunen.

Voordat u naar de afdeling gaat, verblijft u korte tijd op de uitslaapkamer. U krijgt een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen tegen ontstekingen. Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn hebt van de operatie. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de preoperatieve screening door de anesthesiemedewerker/anesthesioloog. Het is belangrijk dat u binnen 6 uur na de ingreep geplast heeft, zodat er niet teveel druk op de onderbuik komt.

Nazorg

De operatie vindt meestal plaats in dagopname, maar het kan ook voorkomen dat u een nacht moet blijven. De verpleegkundige geeft u uw ontslagpapieren voordat u naar huis mag. Omdat wordt afgeraden zelf auto te rijden na de ingreep, adviseren wij u vervoer naar huis te regelen. Eenmaal thuis zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Na 24 uur mag u voor het eerst douchen.
  • Gedurende 48 uur moet u een strakke onderbroek dragen om de balzak te steunen.
  • Werk mag hervat worden na 1 week, op geleide klachten.
  • Gedurende 2 weken mag u niet sporten, fietsen of zwemmen.

Downloads