Menu
Behandelingen

Scheelzienoperatie

Bij kinderen komt scheelzien relatief vaak voor. In sommige gevallen kan een scheelzienoperatie, ook wel strabismusoperatie genoemd, de oplossing zijn. De operatie kan aan één oog of twee ogen zijn.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 15

Hoe kom ik er?

Route 1
Lees voor

Wat is een scheelzienoperatie?

Bij een scheelzienoperatie worden de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol vastzitten, verplaatst of ingekort om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Anders dan sommige mensen denken wordt de oogbol nooit uit de oogkas gehaald. De operatie kan aan 1 of 2 ogen zijn. De hechtingen die gebruikt worden lossen vanzelf op. Na de operatie wordt zalf in het oog gedaan. De operatie duurt een half uur tot een uur.

Vaak is 1 operatie voldoende om beide ogen in de juiste stand te zetten. Soms geeft de operatie niet direct het gewenste resultaat, het oog kan nog wat wegdraaien. Dubbelzien komt af en toe voor, maar verdwijnt meestal spontaan. Het uiteindelijke resultaat van de operatie kan pas na een paar maanden beoordeeld worden.

Nazorg

Na de operatie kan u of uw kind misselijk zijn en braken. Dit komt door de narcose. De ogen zien er wat rood en gezwollen uit. Soms is er last van prikkende ogen die moeilijk open te houden zijn. Ook zijn de ogen gevoeliger voor licht. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Meestal komt de oogarts na de operatie nog even langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan.

Meestal mag u of uw kind in de loop van de middag weer naar huis. Het is verstandig om bij zonnig weer een zonnebril of een zonneklep mee te brengen. Volwassenen wordt geadviseerd niet zelf te rijden in verband met de nawerking van de narcose. Voor kinderen geldt dat u beter niet alleen met uw kind naar huis kunt rijden, maar dat u nog een volwassene meeneemt om op uw kind te letten.

Oefeningen

Om de oogspieren soepel te houden en verklevingen te voorkomen is het belangrijk 5x per dag oefeningen te doen: 5x naar rechts en 5x naar links, 5x naar boven en 5x naar beneden kijken. Doe deze oefeningen per oog. Dek met één hand het niet geopereerde oog af. Bent u of is uw kind aan beide ogen geopereerd, dek dan eerst het ene oog af en doet u deze oefeningen. Herhaal dit daarna voor het andere oog.
Wijkt het oog naar buiten af? Volg dan ook uw vinger naar de neus. Deze oefeningen kunnen pijnlijk zijn.

Aandoeningen

Downloads