Menu
Behandelingen

Rotator cuff ruptuur

Acute scheuren van de rotator cuff pezen in de schouder (bijvoorbeeld door een val) worden het liefst snel operatief hersteld, omdat de prognose bij snel herstel beter is dan bij operatie na langere tijd. Het gaat dan om het hechten van de pezen.

Lees voor

Wat is de behandeling bij een Rotator cuff ruptuur?

De pees of pezen van de schouder kunnen met een kijkoperatie worden terug gehecht. Dit kan door middel van 4 of 5 kleine steekgaatjes. Bij veel patiënten kan deze operatie worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Patiënten worden een nachtje opgenomen en kunnen de ochtend na de operatie, na instructie van de fysiotherapeut, het ziekenhuis al weer verlaten. De schouder moet de eerste 6 weken rust krijgen in een draagdoek. De revalidatie duurt doorgaans relatief lang: 4 tot 6 maanden.

Bij grote peesscheuren is het niet altijd mogelijk het gat te dichten en de pees terug te zetten op de oorspronkelijke aanhechting. Als dit tijdens het onderzoek wordt vermoed, wordt er geen hersteloperatie ondernomen. Indien dit tijdens de operatie blijkt, dan dient u rekening te houden met een teleurstellend resultaat en een beperkt herstel. Bij een slechte kwaliteit peesweefsel bestaat bovendien de kans dat de pees na een operatie opnieuw kan scheuren. Wanneer dit gebeurt, is niet met zekerheid aan te geven. Als de pees niet terug te hechten is, zijn er soms nog andere operatieve behandelingen mogelijk. Bij sommige patiënten is de lange biceppees pijnlijk als de rotator cuff pezen gescheurd zijn. Dit kan dan met een kleine kijkoperatie verholpen worden. Bij jongere patiënten met een hele grote pees scheur die niet meer gehecht kan worden, bestaat de mogelijkheid om een spier uit de rug (latissimus dorsi spier) te verplaatsen naar de schouder om zo de functie van de gescheurde pees over te nemen.

Aandoeningen