Menu
Behandelingen

Rechtzetten grote teen (Hallux Valgus)

Hallux Valgus is de medische term voor het scheef staan van de grote teen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. De grote teen kan door een operatie worden rechtgezet.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat gebeurt er bij het rechtzetten van de grote teen?

De orthopedisch chirurg zal bij u een standscorrigerende operatie van de grote teen uitvoeren. U krijgt een litteken aan de binnenzijde van de voet en mogelijk ook een aan de bovenzijde van de voet tussen de grote en de tweede teen in.

De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Het doel van de operatie is om de pijn door het scheefstaan van de grote teen weg te nemen. De knobbel aan de binnenkant van de voet wordt weggehaald en de middenvoet wordt smaller gemaakt waardoor de voet niet meer klem komt te zitten in de schoen. De stand van de grote teen zal worden verbeterd, maar de grote teen zal altijd een beetje naar buiten moeten blijven staan om in de schoen te kunnen passen.

Er worden verschillende operaties in het Deventer Ziekenhuis uitgevoerd om de grote teen weer recht te zetten. De keuze van de operatiemethode is afhankelijk van de ernst van de beschadiging van het grote teengewricht:

  • Standscorrectie
    Bij deze operatie wordt het middenvoetsbeentje doorgezaagd en rechtgezet. Dit wordt vastgezet met een klein schroefje. Na ongeveer 6 weken is het middenvoetsbeentje weer vastgegroeid. Het schroefje zit in het bot en hoeft er later niet meer uitgehaald te worden.
  • Vastzetten
    Bij ernstige slijtage van het grote teengewricht kan besloten worden om het gewricht vast te zetten met 1 of meer schroefjes of pinnetjes. Na ongeveer 6 weken zal het gewricht vastgegroeid zijn.

Oefeningen

Na het rechtzetten van een grote teen kunt u gaan oefenen aan de hand van een aantal korte video’s, die elk een oefening laten zien die belangrijk is om uit te voeren. Voor een goed herstel is het belangrijk om oefeningen te doen. Omdat elk lichaam anders reageert op inspanning, kan het per dag verschillen hoe vaak u een oefening kunt uitvoeren. Als een oefening te zwaar is of u niet in staat bent om deze uit te voeren, sla deze dan over en bespreek dit met uw fysiotherapeut. Klik hier voor oefeningen.

Aandoeningen

Downloads