Radiosynoviorthese
Radiosynoviorthese is een behandeling van een ontstoken gewricht waarbij een kleine hoeveelheid radioactieve stof in de gewrichtsholte wordt gespoten. De stof lost de ontsteking van binnenuit op.
Wat is radiosynoviorthese?
Bij een ontstoken gewricht kan een kleine hoeveelheid radioactieve stof worden geïnjecteerd in de gewrichtsholte. De radioactieve deeltjes hechten zich vervolgens aan het slijmvlies en worden verder opgenomen in het ontstoken weefsel. Eenmaal opgenomen in het ontstoken slijmvlies, zorgt lokale bestraling voor een geleidelijke verdwijning van de ontsteking.
De reumatoloog geeft de injectie. Er wordt zoveel mogelijk overtollig gewrichtsvloeistof uit het gewricht verwijderd, waarna de radioactieve stof in het gewricht wordt gespoten. Vervolgens wordt na verwijdering van de naald het gewricht enkele malen bewogen om de radioactieve deeltjes over het gehele gewricht te verspreiden. Daarna krijgt u een achterspalk om het behandelde been. In het algemeen merkt u, behalve de prik, niets van deze injectie, ook van het inbrengen van de radioactiviteit voelt u niets. Het kan zijn dat het gewricht onder röntgencontrole moet worden aangeprikt om er zeker van te zijn dat de injectienaald zich ook daadwerkelijk in het gewricht bevindt. Over het algemeen is dit bij injectie van de knie niet nodig.
Effect
Geleidelijk nemen de ontstekingsverschijnselen af en verdwijnt de gewrichtsontsteking, meestal binnen 3 maanden na de bestraling. Een enkele patiënt moet 6 maanden wachten tot het eindresultaat wordt bereikt. Bij 50 tot 70% van de patiënten is het effect van de behandeling goed tot uitstekend. Het effect van de bestraling is ook afhankelijk van de mate waarin het gewricht beschadigd is en of het eerder is geopereerd.