Menu
Behandelingen

PTNS behandeling

PTNS is een vorm van neurostimulatie waarbij de onderbeenzenuw gestimuleerd wordt met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar de zenuwen in het heiligbeen waar de functie van de blaas en darmen wordt aangestuurd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat is een PTNS-behandeling?

U kunt gebaat zijn bij een PTNS-behandeling wanneer u één van de volgende klachten heeft:

  • Ongewenst verlies van urine.
  • Aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen.
  • Vaker dan normaal moeten plassen, in de regel meer dan tien keer per dag.
  • Moeite met goed leeg plassen (voor mannen: zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt).
  • Voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan (bekkenbodempijn).
  • Ongewenst verlies van ontlasting.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een verpleegkundige van de polikliniek Urologie. Er wordt u gevraagd bij 1 voet de schoen en sok uit te doen. U mag daarna plaatsnemen op de behandeltafel. Onder uw voet wordt een elektrode (zie afbeelding 1) geplakt. Vervolgens wordt een dunne naaldelektrode in uw onderbeen gebracht, net boven de enkel.

Het inbrengen van het naaldje is niet pijnlijk. De beide elektroden worden verbonden aan een stimulatieapparaat. Met het stimulatieap-paraat wordt gecontroleerd of de naald op de juiste plek zit. Dit kunt u voelen door getintel onder uw hak, voet of tenen. De zenuw wordt gedurende 30 minuten gestimuleerd.

Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkelend gevoel ervaren in uw voet of onderbeen. De hoogte van de stand op het apparaatje zegt niets over het resultaat van de behandeling. Als de zenuw maar geprikkeld wordt, doet het goed zijn werk. Soms kunt u een scherpe pijn, kramp of pijn rondom het naaldje voelen. De verpleegkundige vermindert dan de stimulatie, waardoor de pijn direct verdwijnt, of schuift het naaldje iets op of brengt hem opnieuw in.

Effect

In principe is de behandeling niet genezend. Het leidt wel tot vermindering van klachten. Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 80% van de mensen veel baat heeft bij deze behandeling. Het blijft nodig om de behandeling te herhalen op het voor u afgestemde aantal weken. De behandelend arts bespreekt met u het resultaat van de PTNS-behandeling. U krijgt hiervoor een afspraak, 2 dagen voor deze afspraak vragen we u opnieuw een plaslijst bij te houden.

Aandoeningen

Downloads