Menu
Behandelingen

Prostaatoperatie (via TUR-P)

Als de uroloog een vergrote prostaat bij u vastgesteld kan dit met een Trans Urethrale Resectie van de Prostaat (TUR-P) worden verholpen. Transurethraal betekent ‘via de plasbuis’. Resectie betekent ‘weghalen’. Hierdoor verbetert het plassen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij een prostaatoperatie (via TUR-P)?

U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. U krijgt de verdoving van de slaapdokter (anesthesist) zoals afgesproken. Tijdens de operatie haalt de uroloog de vergroting van de prostaat weg, door deze van de prostaat te schrapen. Bloedvaatjes worden daarna dicht gebrand. Na de operatie laat de uroloog een slangetje (blaaskatheter) achter in de blaas. Hierdoor loopt de urine weg en eventuele bloedstolsels. De blaas wordt gespoeld om sneller te genezen.

Risico's en bijwerkingen

Doordat er via de plasbuis is gewerkt heeft u meer kans op een blaasontsteking, Dit kan zich uiten door symptomen als pijn en branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Tijdens de operatie kan bloedverlies ontstaan, in uiterst zeldzame situaties kan dit voor problemen zorgen.

Bij mannen met verminderde potentie voor de ingreep kan dit na de ingreep verergeren.

Had u voorafgaand aan de ingreep problemen om de plas uit te stellen of op te houden, dan zullen deze klachten wat langer nodig hebben om te verbeteren. Heel soms kan de operatie tot ongewild urineverlies zorgen, in zeer zeldzame gevallen is dit een langdurig probleem.

U kunt nog steeds normaal seksueel functioneren, alleen krijgt u geen zaadlozing meer naar buiten bij een orgasme. Het zaad komt nu in de blaas. U bent hierdoor niet meer normaal vruchtbaar, als u een kinderwens heeft praat hier dan voor de operatie over met de uroloog.

Nazorg

Na een TURP blijft u meestal 2 dagen in het ziekenhuis. De zaalarts komt dagelijks bij u langs. Het slangetje in de blaas wordt verwijderd door de verpleegkundige zodra het niet meer nodig is. Na het plassen wordt een echo van de blaas gemaakt om te kijken of u goed leeg plast. U heeft 2 tot 6 weken nodig voor uw herstel.

Leefregels

U krijgt uitgebreidere instructies voor uw herstel bij het ontslag van de verpleegkundige. Onderstaande instructies zijn goed om vast te weten:

Het is belangrijk dat u ruim drinkt, minstens 2 liter per dag.

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u de komende 6 weken niet zwaar tilt (max 2 kilo), geen zwaar huishoudelijk werk verricht zoals stofzuigen, vegen en ramen lappen, geen gemeenschap heeft en niet sport/ zwemt of fietst.

Het werk mag met 2 weken hervat worden, tenzij u zwaar lichamelijk werk heeft.

Gebruik de eerste twee weken liever geen alcohol.

Downloads