Menu
Behandelingen

Prostaatoperatie (via TUR-P)

Als de uroloog een vergrote prostaat bij u vastgesteld kan dit met een Trans Urethrale Resectie van de Prostaat (TUR-P) worden verholpen. Transurethraal betekent ‘via de plasbuis’. Resectie betekent ‘weghalen’. Hierdoor verbetert het plassen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat gebeurt er bij een prostaatoperatie (via TUR-P)?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. De uroloog brengt een scoop (dunne kijkbuis) in uw plasbuis. Aan de scoop zit een snijdend lisje waarmee de prostaat van binnenuit wordt afgeschraapt. Hierdoor komt er meer ruimte bij de uitgang van de blaas, waardoor het plassen verbetert. Na de operatie laat de uroloog een verblijfskatheter achter in de blaas. Ook krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen tegen een ontsteking. De operatie duurt zo'n 90 minuten.

Risico's en bijwerkingen

Doordat er via de plasbuis is gewerkt heeft u meer kans op een blaasontsteking, Dit kan zich uiten door symptomen als pijn en branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Bij een of meer van deze klachten is het verstandig een arts te raadplegen. Door ruim te drinken kunt u een blaasontsteking voorkomen.

Nazorg

Voordat u naar de afdeling teruggaat, verblijft u nog korte tijd op de uitslaapkamer. Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn heeft van de operatie. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de preoperatieve screening.

Omdat de ingreep inwendig plaatsvindt, hebt u alleen inwendig een wondgebied. Daarom hebt u op de operatiekamer een verblijfskatheter gekregen zodat bloed en weefsel uit de blaas worden weggespoeld. De katheter geeft de wond rust, doordat de blaas leeg blijft. De verpleegkundige van de afdeling zorgt voor de spoeling en kan zonodig bij problemen de uroloog bellen. Bij pijn of bij het gevoel van aandrang kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. Hier krijgt u dan indien mogelijk de juiste medicijnen voor of een extra blaasspoeling. Zodra u uit bed mag, wordt het spoelsysteem aan een rijdende standaard gehangen, u kunt dan over de afdeling wandelen wat goed is voor de algehele lichamelijke conditie.

Elke dag komt de zaalarts bij u om te kijken hoe het met u is. De arts bepaalt wanneer de katheter er uit mag. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige vroeg in de ochtend. Na verwijderen van de katheter moet u veel drinken, om de blaas goed te spoelen. U krijgt een urinaal waar u in moet plassen, zodat de verpleegkundige kan zien hoeveel u plast en welke kleur het heeft. U moet de verpleegkundige melden dat u geplast heeft, zodat er met een scan gekeken kan worden hoeveel er achterblijft in de blaas. Dit is voor de uroloog belangrijk om te weten. De gemiddelde opnameduur betreft drie dagen.

Downloads