Menu
Behandelingen

Prostaatkanker - behandeling met jodiumzaadjes

Prostaatkanker kan worden behandeld via inwendige bestraling, met kleine radioactieve staafjes (jodiumzaadjes genoemd). Deze metalen staafjes worden in de prostaat gebracht. Het voordeel hiervan is dat er minder gezond weefsel beschadigd wordt.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat is een behandeling met jodiumzaadjes?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Na het inbrengen van 70 tot 80 zaadjes zal met een röntgenapparaat de positie van de zaadjes worden gecontroleerd. Tijdens de behandeling wordt een verblijfskatheter bij u geplaatst. Dit is een kunststof slangetje die via uw plasbuis in uw blaas wordt gebracht.

Aan de punt bevindt zich een ballonnetje. Dit wordt gevuld met steriel water zodat de katheter niet uit de blaas kan glijden. Via enkele openingen in de punt van de katheter kan de urine aflopen. Op het uiteinde van de katheter wordt een katheterzak aangesloten waar de urine in opgevangen wordt. Daarnaast krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen tegen ontstekingen.

Na de operatie

Voordat u naar de afdeling gaat verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. Tijdens uw opname mag u de kamer niet verlaten, u mag wel rondlopen als het gevoel in de benen goed terug is. Bij pijn of bij het gevoel van aandrang kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. Hier krijgt u dan indien mogelijk de juiste medicatie voor of een blaasspoeling.

Als de verdoving is uitgewerkt zal de katheter er uitgehaald worden door de verpleegkundige. U krijgt een plastablet en een urinaal. De urine en eventuele ontlasting wordt verzameld op de kamer, omdat het mogelijk is dat er een jodiumzaadje in zit. U krijgt een recept van afdeling Radiotherapie voor een korte antibioticakuur om te voorkomen dat er een ontsteking ontstaat.

Nazorg

De behandeling vindt in principe plaats in een dagopname. De dagen na de ingreep kunt u een bloeduitstorting onder de balzak krijgen. De eerste 3 weken kan het gebied tussen de anus en de balzak vol aanvoelen en gevoelig zijn. In de urine kan in het begin wat bloed zitten, ook sperma kan door bloedbijmenging verkleurd zijn (roodbruin tot zwart). Soms kan er lichte diarree of slijm bij de ontlasting zitten.

U kunt een branderig gevoel hebben bij het plassen en wat vaker aandrang, dit is een tijdelijke bijwerking van de straling. Hiervoor krijgt u medicijnen van uw radiotherapeut/uroloog. Er bestaat een kleine kans (<2%) dat u na de ingreep niet meer kan plassen, dit kan komen door zwelling. Meld dit direct bij de uroloog of Spoed Eisende Hulp. Er wordt dan tijdelijk een katheter geplaatst.

Aandoeningen

Downloads