Menu
Behandelingen

Prostaatkanker - behandeling met HDR

HDR staat voor High Dose Rate: hierbij wordt uw prostaat inwendig bestraald. In en rondom de prostaat worden holle naalden geplaatst met radioactief materiaal. Door deze naalden gaat vervolgens stapsgewijs de radioactieve bron.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat is een prostaatkankerbehandeling met HDR?

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Allereerst worden met een echo- en röntgenapparaat 15 tot 20 naalden geplaatst. Vervolgens wordt er een bestralingsplan gemaakt. Als het bestralingsplan klaar is, worden de naalden met kabeltjes aan het bestralingsapparaat aangesloten.

Tijdens de behandeling wordt een verblijfskatheter bij u geplaatst. Dit is een kunststof slangetje dat via de plasbuis in uw blaas wordt gebracht. Aan de punt bevindt zich een ballonnetje. Dit wordt gevuld met steriel water zodat de katheter niet uit de blaas kan glijden. Via enkele openingen in de punt van de katheter kan de urine aflopen. Op het uiteinde van de katheter wordt een katheterzak aangesloten waar de urine in opgevangen wordt. Daarnaast krijgt u een infuus voor extra vocht en eventueel medicijnen tegen ontstekingen. De bestraling duurt in totaal zo'n 20 minuten.

Nazorg

De behandeling vindt in principe plaats in een dagopname. De dagen na de ingreep kunt u een bloeduitstorting onder de balzak krijgen. In de urine kan in het begin wat bloed zitten, ook sperma kan door bloedbijmenging verkleurd zijn (roodbruin tot zwart). Soms kan er lichte diarree of slijm bij de ontlasting zitten. De eerste 3 weken kan het gebied tussen de anus en de balzak vol aanvoelen en gevoelig zijn. U kunt een branderig gevoel krijgen tijdens het plassen en wat vaker aandrang hebben. Dit is een tijdelijke bijwerking van de straling. Hiervoor krijgt u medicijnen van uw radiotherapeut/uroloog. Er bestaat een kleine kans (<2%) dat u na de ingreep niet meer kunt plassen, dit kan komen door zwelling. Meld dit direct bij de uroloog of de Spoedeisende Hulp. Er wordt dan tijdelijk een katheter geplaatst. Wanneer u thuiskomt geldt:

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt (geen alcohol in verband met bloedverdunnende werking), minstens 2 liter per dag.
  • Na 2 à 3 dagen kunt u weer met uw dagelijkse bezigheden beginnen.
  • Wij adviseren u de eerste 6 à 8 weken niet zwaar te tillen en geen druk op de prostaat te geven, zoals fietsen.
  • U kunt gewoon seksuele omgang hebben, lange tijd niet vrijen kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor de potentie. Wij raden u aan voor de eerste keren een condoom te gebruiken.

Aandoeningen

Downloads