Menu
Behandelingen

Prostaat verwijderen via de buik

Wanneer er sprake is van plasproblemen bij een goedaardige prostaatvergroting, maar de prostaat te groot is om via een TUR-P verwijderd te worden. Dan kan er gekozen worden voor een prostaatoperatie via de buik.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat gebeurt er bij het verwijderen van de prostaat via de buik?

De verpleegkundige vertelt u op de verpleegafdeling hoe de opname verder verloopt. U krijgt van de verpleegkundige een klysma om de darmen te legen, en de buikwand wordt geschoren. U krijgt 1 uur voor de behandeling pijnstillende medicatie, die alvast een basis legt voor na de behandeling, en rustgevend tabletje. Deze zijn door de anesthesist voorgeschreven en mogen nog met iets water worden ingenomen.

De operatie

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer, onder verdoving van een ruggenprik. Dit bespreekt de anesthesioloog met u.
Met een snee in de buik wordt de blaas geopend. Vanuit de blaas wordt de prostaat losgemaakt van het kapsel en verwijderd. Het kapsel blijft zitten. Na de operatie laat de uroloog een katheter achter in de blaas, zodat het bloed, dat uit de wond in de blaas komt, wordt weggespoeld en de blaas rust krijgt.

De verpleegkundige van de afdeling zorgt voor de spoeling en kan zonodig bij problemen de uroloog bellen. Verder wordt er een drain (slangetje voor afvoer van wondvocht) en indien nodig een buikkatheter in het wondgebied achtergelaten. U krijgt een infuus voor extra vocht en eventueel medicatie tegen een ontsteking.

Nazorg

Voordat u naar de afdeling gaat, verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn hebt van de operatie. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de pre-operatieve screening. Na de operatie mag u weer wat water gaan drinken, als dat goed gaat mag u in overleg weer voorzichtig uw drinken en voeding gaan uitbreiden.

De eerste dag na de operatie mag u onder begeleiding van de verpleegkundige voorzichtig mobiliseren. De katheter met de spoeling wordt aan een rijdende paal gehangen. Bij pijn of bij het gevoel van aandrang om te plassen, kunt u dit aangeven bij de verpleegkundige. Hier krijgt u dan indien mogelijk de juiste medicatie voor of u wordt extra gespoeld. In de urine kunnen de eerste dagen na de operatie bloed of stolsels zitten. De urine kan donkerrood van kleur zijn. Daarom wordt er veel gespoeld om te voorkomen dat zich stolsels vormen. De afdelingsarts komt dagelijks bij u om te kijken hoe het met u gaat. De afdelingsarts bepaalt ook wanneer de katheter en de drain eruit mogen. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige van de afdeling.

U moet er rekening mee houden dat de opname 3 à 5 dagen duurt. De verpleegkundige verwijdert de hechtingen voordat u naar huis gaat. In de urine kan af en toe nog wat bloed in zitten. Schrik daar niet van, dit hoort er bij. Dit komt doordat de inwendige wond nog niet geheel genezen is. Dit kan tot 6 weken na de operatie voorkomen.

Downloads