Menu
Behandelingen

Prostaat verwijderen via de buik

Wanneer er sprake is van plasproblemen bij een goedaardige prostaatvergroting, maar de prostaat te groot is om via een TUR-P verwijderd te worden. Dan kan er gekozen worden voor een prostaatoperatie via de buik.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verwijderen van de prostaat via de buik?

U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. U krijgt de verdoving van de slaapdokter (anesthesist) zoals afgesproken.

De operatie

Tijdens de operatie haalt de uroloog de prostaat weg, door een snee inde onderbuik via de blaas (Hryntschak). Of een snee in de buik langs de blaas in het prostaatkapsel (Millin). Het kapsel blijft zitten. Na de operatie laat de uroloog een slangetje (blaaskatheter) achter in de blaas. Hierdoor loopt de urine weg en eventuele bloedstolsels. De blaas wordt gespoeld om sneller te genezen.

U krijgt een slangetje in de buik (drain) voor de afvoer van wondvocht. U krijgt een slangetje in de arm (infuus) voor extra vocht en eventueel medicatie.

Nazorg

Houdt er rekening mee dat de opname 5 tot 7 dagen duurt. De urine kan de eerste dagen na de operatie rood zien met stolsels. Het is belangrijk dat u ruim drinkt, 2 liter per dag. De zaalarts komt dagelijks langs. Deze bepaald wanneer het slangetje uit de blaas en uit de buik verwijderd mogen worden door de verpleegkundige. U heeft ongeveer 4 tot 6 weken nodig voor uw herstel. Voor het ontslag krijgt u uitgebreide leefregels van de verpleegkundige.

Downloads