Menu
Behandelingen

Polsbreuk

De pols is het gewricht dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes en de twee botten van de onderarm: het spaakbeen en de ellepijp. Een gebroken pols kan veel pijn geven, er kan een zwelling optreden en u kunt moeite hebben uw pols te bewegen.

Lees voor

Wat is de behandeling van een polsbreuk?

Een gebroken pols kan meestal behandeld worden met gips. Het gips blijft, afhankelijk van de breuk, 3 tot 6 weken zitten. Als de botdelen niet in de juiste stand staan wordt deze op de gipskamer in de juiste stand gezet. Lukt dit niet, dan volgt een operatie.

Gips

Een gipsbehandeling heeft plaats op de gipskamer. Dit duurt ongeveer 30 minuten en u mag meteen daarna naar huis. Zorg ervoor dat iemand u naar huis brengt; u kunt niet zelf autorijden. Neem de eerste 50 dagen na de behandeling of operatie elke dag hoeveel 500 mg. vitamine C. Dit verkleint de kans op dystrofie.

In de dagen daarna geldt: beweeg regelmatig al uw 5 vingers, uw elleboog en schouder. Dit is goed voor de doorbloeding en helpt uw herstel. Na 3 tot 6 weken, en enkele controles, wordt het gips verwijderd.

Operatie

De operatie vindt plaats op een operatiekamer. De anesthesioloog dient u verdoving toe. Uw specialist maakt een snede aan de binnenkant van uw pols en legt de botdelen zo goed mogelijk recht. Dit duurt ongeveer een uur. Daarna zet hij ze vast met een plaat en pinnetjes. Als het nodig is krijgt u nog een gipsbehandeling.

Als de operatie afgelopen is, gaat u naar de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent gaat u terug naar de afdeling, waar u nog enkele uren verblijft. Soms kan het verkomen dat u een nacht blijft in het ziekenhuis.

Meteen na de operatie begint u met oefeningen. Een fysiotherapeut begeleidt u hierbij. De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.

Risico's en bijwerkingen

Gipsbehandeling
Soms kan de zwelling toenemen en het gips te strak zitten. Als u het gevoel krijgt dat het gips ergens drukt, neem dan contact op met het Ziekenhuis. Zie “Wanneer contact opnemen?” Heel soms treedt na een polsbreuk dystrofie op. Dit is een abnormaal sterke reactie van het lichaam op letsel, die zorgt voor veel pijn. De oorzaak is niet duidelijk. Door zwelling van uw pols kan uw handzenuw beklemd raken. Dit komt bijna nooit voor.

Operatie
Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie, trombose of een longontsteking. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden.

Aandoeningen

Downloads