Menu
Behandelingen

Pijnbehandeling volgens Racz

Een behandeling volgens Racz is een manier om de pijn in uw rug en/of benen te behandelen. Dr. Gabor Racz beschreef deze techniek voor het eerst, vandaar de naamgeving.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 20

Hoe kom ik er?

Route 250
Lees voor

Wat is pijnbehandeling volgens Racz?

Een vernauwing in het ruggenwervelkanaal kan aanleiding geven tot pijnklachten. Soms ontstaat er een vernauwing door littekenweefsel na een rugoperatie. Soms ontstaat er een vernauwing door slijtage. Bij een behandeling volgens Racz wordt met een holle naald, een dun slangetje in het ruggenwervelkanaal gebracht, via het stuitbeen. Door dit slangetje wordt contrastvloeistof gespoten om te controleren of de medicijnen op de goede plaats terechtkomen. Via het slangetje kunnen ook de medicijnen worden gegeven. De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum en wordt na 6 tot 8 weken herhaald. Het duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Na de behandeling wordt u weer naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis. Eenmaal thuis is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Door de verdovingsvloeistof kunt u tijdelijk last hebben van een verminderd gevoel of krachtsverlies in het been. Dit duurt maximaal enkele uren.
  • Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie korte tijd (1 cyclus) wat ontregeld zijn, waardoor u onregelmatig of heviger vloeit.
  • Door gebruik van de ontstekingsremmer kunt u tijdelijk (enkele weken) last krijgen van opvliegers: een warm gevoel, transpireren (voornamelijk ’s nachts) en soms een rood gezicht.
  • Patiënten met diabetes merken soms dat de ontstekingsremmer de bloedsuikerspiegel tijdelijk (een paar dagen) verhoogt. Dit kan door het aanpassen van de insulinedosering/diabetesmedicatie worden opgevangen. Overleg dit met uw huisarts of diabetesconsulent. Veel diabetici kunnen ook goed zelf de medicatie aanpassen.

Downloads