Menu
Behandelingen

Pijnbehandeling - ganglion impar

Het ganglion impar is een zenuwknoop die zich bevindt op de overgang van het heiligbeen en staartbeen. De knoop speelt een rol bij pijnklachten vanuit de endeldarm, de geslachtsorganen en het gebied rond de anus. Bij de behandeling wordt de pijngeleiding van de zenuw geblokkeerd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 20

Hoe kom ik er?

Route 250
Lees voor

Wat is de behandeling van het ganglion impar?

Het doel van deze behandeling is de pijngeleiding te blokkeren, zodat de pijn zal gaan afnemen. De behandeling vindt plaats in de operatiekamer van het pijncentrum. Een blokkade kan op twee manieren worden uitgevoerd: via een ontstekingsremmend middel of met warmte. Beide behandelingen duren zo'n 15 tot 30 minuten. We leggen de methoden uit.

Ontstekingsremmend middel

De behandeling vindt plaats op de behandelkamer van het pijncentrum. Voor de behandeling ligt u op uw buik op een röntgendoorlaatbare tafel. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts een naald bij het Ganglion Impar. De huid wordt van tevoren verdoofd. Met behulp van röntgendoorlichting en contrastvloeistof bepaalt de arts de exacte positie van de naaldpunt. Wanneer de naald goed is geplaatst, spuit de arts een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel in. De zwelling van de geïrriteerde zenuw zal hierdoor afnemen en minder pijn of geen pijn meer veroorzaken.

Warmte/stroom

Het eerste deel van de behandeling is hetzelfde als bij behandeling met een ontstekingsremmend middel. Als de naaldpunt onder röntgendoorlichting is geplaatst, zal met behulp van stroom de naaldpunt worden verwarmd. Er ontstaat dan een verandering in de zenuwvezel waardoor de pijn niet meer kan worden geleid.

Nazorg

Na de behandeling wordt u weer naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis. Wanneer u thuis bent, let u dan op de volgende zaken:

  • Door de verdovingsvloeistof kan er sprake zijn van een verminderd gevoel. Dit duurt maximaal enkele uren.
  • Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie korte tijd (gedurende één cyclus) wat ontregeld zijn, waardoor u onregelmatig of heviger vloeit.
  • Door gebruik van de ontstekingsremmer kunt u tijdelijk (enkele weken) last krijgen van opvliegers: een warm gevoel, transpireren (voornamelijk ’s nachts) en soms een rood gezicht.
  • Patiënten met diabetes merken soms door het gebruik van de ontstekingsremmer dat de bloedsuikerspiegel tijdelijk (een paar dagen) wat verhoogd raakt na de behandeling. Dit kan door aanpassen van de insulinedosering / diabetesmedicatie worden opgevangen. Dit gebeurt in overleg met uw huisarts / diabetesconsulent. Veel diabetespatiënten kunnen ook goed zelf de medicatie aanpassen.
  • Na de behandeling met warmte / stroom kan er wat napijn ontstaan. Hiertegen kan paracetamol worden ingenomen.

Downloads