Menu
Behandelingen

Pijnbehandeling - chordotomie

Chordotomie is een behandeling tegen pijn. Die pijn wordt veroorzaakt aan 1 zijde van het lichaam door kanker. Bij chordotomie beschadigt de anesthesioloog opzettelijk de zenuw die de pijn doorgeeft.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 20

Hoe kom ik er?

Route 250
Lees voor

Wat is chordotomie?

De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. Vooraf wordt een infuus ingebracht en wordt u aangesloten op apparatuur om uw hartslag en ademhaling te bewaken. U ligt tijdens de behandeling op uw rug op een behandeltafel. Uw hoofd ligt in een hoofdsteun met een brede pleister over uw voorhoofd. Voor de behandeling is het belangrijk dat u uw hoofd niet beweegt.

De anesthesioloog brengt een naald in, vlak onder uw oor. Dit is even pijnlijk. Door deze naald wordt contrastvloeistof gespoten. Deze vloeistof is nodig om uw ruggenmerg zichtbaar te maken op een röntgentoestel. Met contrastvloeistof en röntgendoorlichting wordt de juiste plaats opgezocht. Door deze naald voert de anesthesioloog teststroompjes om te controleren of de naald op de juiste plaats zit.

De anesthesioloog vraagt u om aan te geven waar u tintelingen en een warm of koud gevoel voelt in uw lichaam. Het is belangrijk dat u met woorden de plaats kunt noemen en niet gaat bewegen om de plaats aan te wijzen. Wanneer alle controles in orde zijn, begint de behandeling. Er wordt wederom een signaal door de naald gestuurd. De punt van de naald wordt verhit. Deze warmte beschadigt de zenuw. Dit kan kortdurend pijnlijk zijn. Het effect wordt gecontroleerd en eventueel wordt nogmaals stroom toegediend. Het effect zal snel merkbaar zijn, u voelt geen pijn meer. De behandeling duurt zo'n 60 minuten.

Risico's en bijwerkingen

De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd, toch kunnen na de behandeling de volgende complicaties optreden:

  • hoofdpijn;
  • koorts;
  • kortdurend een daling van de bloeddruk;
  • spierzwakte in het been aan de kant van de behandeling;
  • moeite met urineren.

Om deze mogelijke complicaties op te kunnen vangen wordt u 2 tot 3 dagen opgenomen. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen.

Nazorg

Na de behandeling is in het behandelde gebied het gevoel voor temperatuur verdwenen. Wees voorzichtig met het vastpakken van hete en koude voorwerpen. Loop op goede schoenen om te voorkomen dat u ergens in trapt zonder te merken dat u zich heeft verwondt. Ook kan het voorkomen dat na de behandeling de pupil van uw oog aan de kant van de prik groter wordt en blijft. Dit is zichtbaar, maar u ondervindt hiervan geen last bij het zien.

Downloads