Menu
Behandelingen

PEG-sonde (pull methode)

Een PEG-sonde wordt geplaatst als u langer dan 4 tot 6 weken sondevoeding krijgt. PEG staat voor de afkorting van Percutane Endoscopische Gastrostomie. Het is een techniek om een sondeslang in de maag te leggen via de buikwand.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 53
Lees voor

Wat gebeurt er bij de aanleg van een PEG-sonde via de pull methode?

Op de dag van ingreep wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Hier krijgt u een infuusnaald en antibiotica. Daarna wordt u in een bed naar de afdeling Endoscopie gebracht.

Voor de ingreep krijgt u een slaapmiddel en pijnstilling toegediend. Vervolgens wordt onder lokale verdoving de sonde geplaatst. De plaatsing wordt uitgevoerd met behulp van een gastroscoop. Dit is een flexibel instrument dat via de keel wordt ingebracht naar de binnenkant van de maag. In de buikwand wordt een klein sneetje gemaakt, zodat de PEG sonde in de maag kan worden gebracht. De PEG sonde is gemaakt van polyurethaan materiaal, dat doorgaans goed door het lichaam wordt verdragen. In uitzonderlijke gevallen kan er geen PEG sonde worden geplaatst. Bijvoorbeeld door een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie uit het verleden. In dat geval wordt de plaatsing gestaakt.

Nazorg

In de eerste 7 tot 10 dagen wordt het fistelkanaal gevormd dat tussen buikwand en maag zit. De PEG wordt daarom wat strakker bevestigd. In deze periode is het van belang dat de PEG niet wordt losgemaakt. De eerste dagen zal het stomagebied wat wondvocht afscheiden. Als het fistelkanaal is gevormd, kan het altijd nog gelig vocht afscheiden of kan er huidirritatie ontstaan bij transpireren. Verzorg de aangebrachte sonde als volgt om pijn en infecties te voorkomen:

  • Houd het externe fixatieplaatje de eerste 7 tot 10 dagen direct tegen de huid.
  • Wees er zeker van dat de exacte plek van het externe fixatieplaatje blijft bestaan door de blauwe veiligheidsklem direct achter de fixatieplaatje te plaatsen.
  • Maak de huid onder het plaatje dagelijks schoon. Inspecteer het gebied rond de wond en droog de fistel. Gebruik geen pleisters.
  • Zorg na 7 dagen voor een afstand van ongeveer 5 mm tussen de externe fixatieplaatje en de huid.

Downloads