Menu
Behandelingen

Peesschede klieven - Heelkunde

Wanneer u last heeft van verdikkingen in de pees en de peesschede kan een medisch specialist uw peesschede klieven. Dat houdt in dat hij een klein sneetje maakt in de lengterichting van uw peesschede, waardoor u uw pees en vingers weer normaal kunt bewegen.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Wat gebeurt er bij het klieven van een peesschede?

Deze behandeling gebeurt poliklinisch. Dat betekent dat u niet wordt opgenomen. De behandeling vindt plaats in een kleine operatiekamer. Er staat een operatietafel met ernaast een tafeltje voor uw arm. Uw specialist en verpleegkundige zijn aanwezig.

U gaat liggen op de operatietafel en legt uw hand op het armtafeltje. De verpleegkundige doet een band om uw bovenarm. Deze band wordt opgepompt zodat er geen bloed naar de hand kan lopen. De specialist heeft zo een beter zicht. De druk van de band voelt onprettig, maar doet geen pijn. De verpleegkundige desinfecteert uw hand met jodium of alcohol en legt een steriele doek over uw hand. De specialist zet een paar injecties om uw hand te verdoven. De verdoving werkt meteen. De specialist maakt een klein sneetje in de lengterichting van uw peesschede. Voor het sluiten van de wond zal de specialist controleren of u de vinger goed kunt buigen. Daarna hecht hij de wond. De verpleegkundige legt een drukverband en een mitella aan. Hij of zij haalt de band van uw bovenarm. Het bloed stroomt nu weer naar uw hand en u krijgt weer gevoel in uw arm. Dit geeft even een warm en tintelend gevoel. De behandeling duurt zo'n 15 minuten.

Nazorg

Na 2 tot 3 uur is de verdoving uitgewerkt. De wond kan dan pijn doen. De eerste paar dagen kunt u pijnklachten krijgen. U kunt een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, nemen. Neem maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Het drukverband mag u 24 uur na de behandeling verwijderen. Als de wond nog wat bloedt, kunt u er een pleister op plakken.

Na 48 uur mag uw hand weer nat worden en kunt u zich weer wassen en douchen. Wacht 2 weken met het in bad gaan en zwemmen anders gaan de hechtingen losweken. De wond heeft rust nodig om te herstellen. Maak daarom geen bewegingen die druk op de wond geven en draag de eerste 2 weken geen kleding die uw arm afknelt. Houd uw hand de eerste 3 dagen op schouderhoogte. Leg uw hand op een paar kussens of draag een mitella. ’s Nachts kan de mitella af. De dag na de behandeling begint u met oefenen: 1 keer per uur (alleen overdag) een paar minuten, 3 tot 7 dagen. De oefeningen zorgen ervoor dat uw vingers, pols, elleboog en schouder soepel blijven.

  • Haal uw arm uit de mitella en buig en strek uw vingers en pols.
  • Buig en strek uw hele arm en breng uw arm langs uw hoofd omhoog.

Downloads