Menu
Behandelingen

Osteosynthesemateriaal verwijderen na een botbreuk

Bij een ingewikkelde botbreuk is gips soms niet voldoende. De specialist gebruikt dan osteosynthesemateriaal - pennen, schroeven of metalen platen – om uw botdelen aan elkaar te laten groeien. Deze kunnen later worden verwijderd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verwijderen van osteosynthesemateriaal?

In een operatie haalt uw specialist de pennen, schroeven of metalen platen uit uw lichaam. Meestal wordt u hiervoor 1 of 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Soms kan de specialist het materiaal poliklinisch verwijderen. U hoeft dan niet in het ziekenhuis opgenomen te worden. Dat hangt af van het soort materiaal en waar in uw lichaam het zit.

De operatie vindt plaats op de operatiekamer. De anesthesioloog dient de verdoving toe, zoals besproken in de pre-operatieve screening. Eventueel scheert de operatieassistent uw huid. De specialist maakt het oude litteken open. Hij haalt de pennen, schroeven of metalen platen uit uw lichaam. Daarna wordt de wond gesloten met hechtingen.. De operatieassistent doet een pleister op de wond en legt een drukverband aan. De operatie duurt maximaal een uur.

Nazorg

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Als alle controles goed zijn, kunt u weer naar de afdeling. U hebt een infuus, dat wordt verwijderd zodra de controles goed zijn en u weer eet en drinkt.

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u last hebben van pijn. U mag hiervoor paracetamol gebruiken: 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Na 1 dag haalt uw verpleegkundige het drukverband van de wond. Bent u al thuis, dan kunt u dat zelf doen.

Eenmaal thuis is het verstandig om op de volgende zaken te letten: de wond moet de eerste 2 dagen droog blijven. Daarna mag u weer douchen. Dep na het wassen de wond goed droog. In bad gaan en zwemmen kan pas weer als de hechtingen verwijderd zijn. Om zwellingen te voorkomen, kunt u uw been of arm af en toe hoog neerleggen. De eerste paar dagen moet u het rustig aan doen in verband met de wondgenezing. U kunt als het nodig is krukken gebruiken bij het lopen. Gebruik ze niet langer dan nodig.

Aandoeningen

Downloads