Menu
Behandelingen

Osteoporose (botontkalking)

Osteoporose is een aandoening waarbij het bot poreus is en kan leiden tot botbreuken. Om de ingrijpende gevolgen van osteoporose te beperken is het essentieel dat deze ziekte zo vroeg mogelijk wordt opgespoord en zo goed mogelijk wordt behandeld.

Afdeling(en)

Contact

0570 53 50 47

Hoe kom ik er?

Route 12
Lees voor

Wat is osteoporose?

Osteoporose is de meest voorkomende stofwisselingsziekte van de botten. Het probleem met osteoporose is dat u er niets van merkt zolang u geen botbreuk oploopt. U kunt al zo’n 30% van uw botmassa hebben verloren op het moment dat u voor het eerst wat breekt. Wanneer de botten in uw wervelkolom verzwakken kunnen ze gaan inzakken, met als gevolg dat u kleiner wordt. Zakken er meer wervels in, dan wordt uw rug steeds krommer doordat de wervels vooral aan de voorzijde inzakken. Deze houdingsverandering kunnen rug- en bovenbuikklachten geven. Eveneens kan een veranderde lichaamshouding uw evenwichtsgevoel verminderen, waardoor de kans op vallen (en een botbreuk) toeneemt.

Gevolgen

Als u osteoporose heeft kan het optillen van een boodschappentas of een ‘lichte val’ die gewoonlijk geen verwondingen geven al leiden tot botbreuken. Botbreuken geven pijn, invaliditeit en verlies van zelfstandigheid. Om de ingrijpende gevolgen van osteoporose te beperken is het essentieel dat deze ziekte zo vroeg mogelijk wordt opgespoord en zo goed mogelijk wordt behandeld.

Oorzaken en behandeling

Osteoporose komt in de eerste plaats door leeftijd. Na uw 35e levensjaar verliezen de botten wat massa. Naast botmassaverlies gaat ook de structuur van het bot achteruit, verandert de samenstelling en ondergaan botvormende cellen ouderdomsverschijnselen. Dit is een normaal proces, dat bij het ouder worden hoort. Bepaalde dingen maken osteoporose erger:

  • Te weinig lichaamsbeweging.
  • Te weinig calcium (kalk). Calcium zit vooral in zuivelproducten, groenten, noten en peulvruchten.
  • Veel (mee) roken en drinken (meer dan 3 glazen per dag).
  • Overmatig gebruik van koffie (meer dan 10 koppen per dag).
  • Vitamine D-tekort. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium uit voedsel. Het zit onder andere in margarine, boter, melk, eieren en vette vis. Uw lichaam maakt ook zelf vitamine D aan wanneer u buiten in de zon bent. Komt u weinig buiten of hebt u een donkere huid? Dan hebt u misschien extra vitamine D nodig.
  • Langdurig gebruik van ontstekingremmende medicijnen, zoals corticosteroïden.
  • Osteoporose kan ook in de familie zitten.
  • Laag lichaamsgewicht.
  • chronische darmziekten die de opname van voedsel beïnvloeden.
  • Aandoeningen van het hormonale systeem (bijvoorbeeld schildklier).

Het behandelen van osteoporose begint allereerst met het aanpassen van de levensstijl. Bijvoorbeeld door aanvullende vitamines binnen te krijgen, veel te bewegen, af te vallen of te stoppen met roken en drinken. Daarnaast kan een arts ervoor kiezen aanvullende medicijnen voor te schrijven. Dit zal de arts met u overleggen.

Aandoeningen