Menu
Behandelingen

Niet-operatieve behandeling van knieartrose

Slijtage van de knie (knieatrose) kan worden behandeld met een operatie. Maar dat gebeurt lang niet altijd. In een vroeg stadium wordt slijtage (artrose) van de knie behandeld met conservatieve, niet chirurgische, methoden.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat is de niet-operatieve behandeling van knieartrose?

Knieartrose kan op drie niet-operatieve manieren worden behandeld: met aanpassing van de leefstijl, met medicijnen of met hyaluronzuurtherapie. We bespreken alle behandelmogelijkheden.

Aanpassing van leefgewoonten

Dit kan inhouden gewichtsafname, overgaan van hardlopen of springen naar zwemmen of fietsen, beperken van activiteiten die de klachten kunnen verergeren zoals traplopen.Oefeningen kunnen helpen om de mobiliteit en soepelheid te verhogen en zullen tevens de spieren in uw been versterken.Gebruik maken van hulpmiddelen zoals een stok, goed schoeisel eventueel met inzet stukjes. Het dragen van een brace kan verlichting geven.Andere maatregelen kunnen zijn warmte en koude, oefeningen in het water, smeersels of bandages.

Medicijnen

Voor artrose van de knie kunnen verschillende pijnstillers gebruikt worden. Omdat iedere patiënt verschillend is en niet iedereen hetzelfde reageert op medicijnen, zal de orthopedisch chirurg deze specifiek per patiënt voorschrijven:

  • Ontstekingsremmende medicijnen
    Kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen, zoals bijvoorbeeld diclofenac, naprosyne, ibuprofen en vele anderen.
  • Corticosteroïden
    Dit zijn krachtige ontstekingsremmers die geïnjecteerd worden in het gewricht.
  • Glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat
    Met name de laatste jaren is hierover meer bekend geworden door wetenschappelijk onderzoek. Deze middelen lijken vooral effect te hebben bij de beginnende vormen van artrose. Het effect bij volledige artrose (kaal bot) is niet voorspelbaar. Er bestaan aanwijzingen dat deze middelen een positief effect hebben op de klachten van artrose. Vis-olie, omega 3 & 6, lijkt eenzelfde effect te hebben.

Hyaluronzuurtherapie

Therapie met hyaluronzuur bestaat uit een reeks vrij kostbare injecties die zijn ontwikkeld om de eigenschappen van de gewrichtsvloeistof te verbeteren. Het is echter nog niet bewezen dat dit beter is dan een corticosteroïden injectie en bovendien wordt hyaluronaat therapie meestal niet vergoed door de verzekeraar.
Speciale medische behandelingen voor rheumatoïde artritis worden meestal door de reumatoloog ingesteld. Orthopedisch chirurgen zijn steeds op zoek naar nieuwe methoden om artrose van de knie te behandelen. Nu lopende onderzoeken zijn gericht op nieuwe medicijnen, kraakbeen-transplantaties en andere middelen om de voortgang van artrose te verminderen.

Aandoeningen

Downloads