Menu
Behandelingen

Niersteen verwijderen via de flank

Het operatief verwijderen van nierstenen is vaak nodig, omdat de nier te lijden heeft onder de steen die er zit. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals een nierbekkenontsteking, of belemmerde afvloed van urine.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verwijderen van nierstenen via de flank?

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening.Via de nefrostomie katheter (dit is een slangetje die de arts heeft ingebracht om ervoor te zorgen dat uw urine direct uit de nier kan stromen en komt via de zij naar buiten) wordt de steen verwijderd. Na de operatie laat de uroloog een katheter achter in de blaas. Ook plaatst hij een ureterkatheter die van de nier naar de blaas loopt. Deze is heel dun en loopt langs de katheter naar buiten. De uitwendige nefrostomiekatheter blijft ook nog zitten om de nier te ontlasten. U hebt 3 zakjes aan uw bed hangen. U krijgt een infuus voor extra vocht en eventueel medicatie. De operatie duurt zo'n 2 uur.

Risico's en bijwerkingen

Doordat er aan de urinewegen is gewerkt, hebt u kans op een blaasontsteking. Dit kan zich uiten door symptomen als pijn, een branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Bij een of meer van deze klachten is het verstandig een arts te raadplegen. Door ruim te drinken, kunt u een blaasontsteking voorkomen.

Nazorg

Voordat u naar de afdeling gaat, verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. U kunt pijn hebben. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met u doorgesproken tijdens de preoperatieve screening. Na de operatie mag u weer wat water drinken. Als dat goed gaat, mag u in overleg weer voorzichtig uw voeding gaan uitbreiden.

De eerste dag na de operatie mag u onder begeleiding van de verpleegkundige voorzichtig mobiliseren. De zaalarts komt dagelijks bij u om te kijken hoe het met u is. De arts bepaalt ook wanneer de katheters mogen worden verwijderd.

In de eerste weken na de operatie is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt zodat u een ruime en heldere urine produceert (geen alcohol in verband met bloedverdunnende werking).
  • Zwaar tillen, sporten, fietsen en gemeenschap hebben, kan worden hervat na 2 weken.
  • In verband met wondgenezing mag u gedurende 2 weken niet zwemmen, in bad of naar de sauna.

Aandoeningen

Downloads