Menu
Behandelingen

Nier verwijderen

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw nier te verwijderen. Er kan sprake zijn van een tumor, een cyste of verschrompeling van de nier. Eén nier missen heeft geen consequenties voor het lichaam, mits de andere goed functioneert.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat gebeurt er bij het verwijderen van een nier?

Op de afdeling vertelt de verpleegkundige hoe de opname verloopt. De verpleegkundige tekent een pijl op de huid, aan de kant waar iemand wordt geopereerd. Dit is om links/rechts verwisseling te voorkomen.

In een bed wordt u door de verpleegkundige naar de operatieafdeling gebracht. De slaapdokter (anesthesist) pas de verdoving toe zoals afgesproken. De operatie vindt plaats via een aantal kleine sneetjes waardoor een camera en de instrumenten in de buik worden gebracht. Soms wordt ook gebruik gemaakt van de operatierobot. De nier wordt voorzichtig losgemaakt, omdat in dat gebied allemaal belangrijke bloedvaten lopen. Een van de kleine sneetjes wordt groter gemaakt om de nier uit de buikholte te nemen. De nier wordt altijd opgestuurd voor weefselonderzoek, naar het Patologisch Anatomisch laboratorium. Voor de operatie plaatst de uroloog meestal een slangetje (katheter) in de blaas. Voor het afvoeren van wondvocht wordt een slangetje (wonddrain) in het wondgebied ingebracht.

Nazorg

Ongeveer 1 week na de operatie is het weefselonderzoek bekend. De uitslag wordt besproken met de operateur en eventueel iemand die u er graag bij wilt hebben. De opname kan 3-4 dagen duren.

Aandoeningen

Downloads