Menu
Behandelingen

Nier verwijderen

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw nier te verwijderen. Er kan sprake zijn van een tumor, een cyste of verschrompeling van de nier. Eén nier missen heeft geen consequenties voor het lichaam, mits de andere goed functioneert.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3

Wat gebeurt er bij het verwijderen van een nier?

Op de afdeling vertelt de verpleegkundige u hoe de opname verloopt. U krijgt een klysma om de darmen leeg te maken. De verpleegkundige tekent een pijl op uw huid, aan de kant waar u wordt geopereerd. Dit is om links/rechts verwisseling te voorkomen. Soms is het nodig dat u na de operatie enige tijd op de Intensive Care (IC) verblijft. Daarom laat de verpleegkundige van de afdeling u alvast de IC zien, zodat u en eventueel het bezoek weet waar u dan tijdelijk verblijft. De arts bepaalt wanneer u weer terug kunt naar de verpleegafdeling.

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Voor de operatie wordt u in een zijligging gelegd. De uroloog maakt een sneevlak onder de ribben. De nier wordt voorzichtig losgemaakt, omdat in dat gebied allemaal belangrijke bloedvaten lopen. De nier wordt altijd opgestuurd naar het Patologisch Anatomisch (PA) laboratorium voor weefselonderzoek. Na de operatie laat de uroloog meestal een verblijfskatheter achter in de blaas en een wonddrain (slangetje voor het afvoeren van wondvocht) in het wondgebied.

Nazorg

Voordat u naar de afdeling of IC gaat, verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. U krijgt een infuus voor extra vocht en eventueel medicatie tegen pijn of ontsteking. Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn heeft van de operatie. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de preoperatieve screening. Na de operatie mag u weer wat water gaan drinken. Als dat goed gaat, mag u in overleg weer voorzichtig uw voeding gaan uitbreiden.

De eerste dag na de operatie mag u onder begeleiding van de verpleegkundige voorzichtig mobiliseren. De zaalarts komt dagelijks bij u om te kijken hoe het met u is. De zaalarts bepaalt wanneer de katheter en de drain mogen worden verwijderd. Het verwijderen wordt gedaan door de verpleegkundige van de afdeling.
Ongeveer 1 week na de operatie is de PA-uitslag (weefsel onderzoek) bekend. Er wordt een gesprek gepland met u en eventueel iemand uit uw naaste omgeving die u er graag bij wilt hebben. Bij dit gesprek zijn de uroloog en de verpleegkundige aanwezig. De opname kan tot wel 10 dagen duren.

Aandoeningen

Downloads