Menu
Behandelingen

Nier vastzetten

Een ‘wandelende nier’ of ‘zwerfnier’ kan veel problemen geven, zoals een slechte afvoer van urine en pijnklachten. Daarom kan er worden besloten om uw nier vast te zetten.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 50

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat is een nier vastzetten?

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatieafdeling. De anesthesioloog dient uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. De uroloog maakt een snee in de flank (dit is de zijkant van de buik tussen onderste ribben en heup). Hierlangs zal hij de nier benaderen en vastzetten aan het omliggende weefsel. Na de operatie laat de uroloog meestal een katheter achter in de blaas en een drain (slangetje) in het wondgebied om vocht en eventueel bloed af te voeren. U krijgt een infuus voor extra vocht en eventueel medicatie tegen een ontsteking. De operatie duurt zo'n 90 minuten.

Risico's en bijwerkingen

Doordat er aan de urinewegen is gewerkt, hebt u meer kans op een blaasontsteking. Dit kan zich uiten door symptomen als pijn en branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Bij een of meer van deze klachten is het verstandig een arts te raadplegen. Door ruim te drinken kunt u een blaasontsteking voorkomen.

Nazorg

Voordat u naar de afdeling gaat verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer. Pijn na een operatie is normaal. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met begesproken tijdens de preoperatieve screening. Na de operatie mag u weer wat water gaan drinken, als dat goed gaat mag u in overleg weer voorzichtig uw voeding gaan uitbreiden.

Om de nier de kans te geven om vast te groeien is er door de uroloog 3 dagen bedrust voorgeschreven. De 4de dag mag u onder begeleiding van de verpleegkundige voorzichtig gaan mobiliseren. De dienstdoende arts komt dagelijks bij u kijken om te vragen hoe het met u is. Hij/zij bepaaltwanneer de katheter en de drain mogen worden verwijderd. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige van de afdeling. Uw opname zal 10 tot 14 dagen duren.

Wanneer u thuis bent geldt:

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt (geen alcohol in verband met bloedverdunnende werking) van minstens 2 liter per dag.
  • Zwaar tillen, sporten, fietsen en gemeenschap hebben kan hervat worden na 6 weken.

Downloads