Menu
Behandelingen

Neustussenschotcorrectie

Wanneer er veel klachten van neusverstopping bestaan, die met behulp van medicijnen niet te verhelpen zijn, kan een neustussenschotcorrectie uitkomst bieden.

36

dagen wachttijd tot eerste behandeling

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 95

Hoe kom ik er?

Route 30
Lees voor

Wat gebeurt er bij een neustussenschotcorrectie?

Op de operatiekamer wordt u onder narcose gebracht. De ingreep wordt via de neusgaten verricht. Aan de buitenzijde worden geen littekens gemaakt. Het slijmvlies wordt van het kraakbeen en bot van het neustussenschot losgemaakt, waarna de scheve delen gecorrigeerd worden. In de neus wordt de wond gehecht met zelf oplossende hechtingen. Aan het eind van de operatie worden vaak tampons in de neus ingebracht. Dit is zeker het geval als de neusschelpen worden in gekort. Uw KNO-arts bespreekt dit voor de operatie met u.

Risico's en bijwerkingen

Vlak na de operatie of na het verwijderen van de tampons kan een bloeding ontstaan. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Zelden zullen opnieuw tampons moeten worden
ingebracht. Zeer zelden kan na de operatie een ontsteking ontstaan, waarbij zich bloed en/of pus zich ophoopt tussen het slijmvlies en het kraakbeen van het neustussenschot. Hierbij zal vaak een kleine operatieve ingreep nodig zijn om dit bloed of pus te verwijderen. Daarbij zullen vaak ook antibiotica worden gegeven. Als gevolg hiervan kan soms een gaatje in het neustussenschot ontstaan. Dit geeft zelden klachten. Ook kan zelden het uiterlijk van de neus iets veranderen.

Nazorg

Als er tampons zijn ingebracht geeft dit een benauwd gevoel en soms hoofdpijn. De tampons worden een of enkele dagen na de ingreep verwijderd. Wanneer ook een deel van de neusschelpen is verwijderd worden soms plastic plaatjes aan beide zijden van het neustussenschot vastgehecht. Deze worden na 14 dagen poliklinisch verwijderd. De plaatjes kunnen soms wat pijnklachten geven bij het aanraken van de neus. Na de operatie heeft u mogelijk last van een verstopte neus met veel slijm en korsten. Het is belangrijk de neus te spoelen met zoutoplossing.

Voor hoofdpijnklachten is Paracetamol als pijnstiller meestal voldoende. U mag de eerste dagen na de ingreep niet de neus snuiten, rustig ophalen mag wel. Ook is het nemen van een hete douche en het eten van (te) warm eten af te raden, in verband met een verhoogde kans op nabloeding. De eerste weken tot maanden kan het aanraken van de neus nog gevoelig zijn.

Downloads