Menu
Behandelingen

Nervus ulnaris beklemming

Bij een cubitale tunnel syndroom zit de elleboogzenuw (nervus ulnaris) bekneld in de cubitale tunnel, een ruimte in de elleboog waar deze zenuw doorheen loopt. Deze zenuw kan worden verlegd of 'vrij gelegd'.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 25

Hoe kom ik er?

Route 75
Lees voor

Wat is de behandeling van een nervus ulnaris beklemming?

De operatie vindt plaats op de operatiekamer. De operatie kan plaatsvinden door algehele narcose of via een regionaal verdoving van de arm. Dit wordt met u besproken door de chirurg en definitief afgesproken door de anesthesioloog. De operatie vindt plaats onder bloedleegte van de arm. Dat wil zeggen dat u een band om u arm krijgt die opgepompt wordt waardoor het gebied tijdelijk 'bloedleeg' is. Zo’n bloedleegte band geeft een strak gevoel om de arm. Aan het eind van de operatie wordt de band weer verwijderd, zodat het bloed weer kan doorstromen. De bedoeling van de operatie is om de beklemming van de zenuw weg te nemen waardoor de zenuw de kans krijgt zich te herstellen en de klachten (langzaam) verdwijnen. Een garantie op herstel van de zenuw is er helaas niet. De operatie duurt zo'n 45 minuten.

Nazorg

  • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het geopereerde gebied pijnlijk zijn. U kunt dan bijvoorbeeld Paracetamol 500 mg. gebruiken, maximaal 4 keer per dag 2 tabletten.
  • Na de operatie zal uw arm en hand gedurende enige tijd zwaar en gevoelloos zijn. Het kan lang duren voordat het gevoel terugkeert. De wond heeft rust nodig om te genezen. Vermijd bewegingen die druk of kracht op de wond uitoefenen. U mag wel uw vingers weer bewegen.
  • Na de operatie aan de elleboog dient u deze rustig te houden om zwelling en pijn te voorkomen. Draag de eerste dagen overdag uw arm in een draagdoek (mitella) of een sling. In bed kunt u een extra kussen gebruiken onder de arm.
  • U mag de eerste 2 weken uw elleboog niet volledig buigen of strekken.
  • Na 5 dagen mag u zelf het verband verwijderen. Schrik niet van een eventuele verkleuring door bloeduitstorting. Deze trekt uiteindelijk vanzelf weg.
  • Na 14 dagen komt u op een poliafspraak bij de verpleegkundige voor wondcontrole en verwijderen van eventuele hechtingen.
  • Het herstel van de zenuw duurt meestal enkele maanden

Downloads