Menu
Behandelingen

Nefrostomiewissel

Een nefrostomie is het slangetje dat van buitenaf in uw nier is aangebracht. Het slangetje zorgt ervoor dat de urine uit de nier naar buiten kan. Bij verstoppingen of noodzakelijke veranderingen wordt de nefrostomie verwisseld.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat is een nefrostomiewissel?

U komt in een bed naar de afdeling Radiologie. De laborant geeft u uitleg over het verloop van de behandeling. De behandeling wordt uitgevoerd met behulp van röntgenstraling. In de röntgenkamer gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen. U krijgt van ons een kussen onder de buik zodat u half schuin komt te liggen. Er wordt eerst contrastvloeistof door het slangetje gespoten om te kijken naar de ligging. Is de ligging van het slangetje niet goed, dan wordt de nier opnieuw aangeprikt. Dit is soms mogelijk via de huidige aangeprikte plaats of er wordt een nieuwe prikplaats gezocht met behulp van echografie.

De procedure is hetzelfde als bij het plaatsen van uw huidige nefrostomiekatheter. Is de ligging van het slangetje wel goed dan zal het slangetje op onderstaande wijze gewisseld worden voor een ballonkatheter. De nefrostomiekatheter en de aanprikplaats worden gedesinfecteerd (meestal met jodium). Er komt een steriele doek over het gebied. De radioloog verdooft de huid ter plaatse van de aangeprikte plaats van de nefrostomiekatheter. Er wordt door de katheter een flexibel draadje ingebracht.

Vervolgens wordt het insteekkanaal opgerekt met behulp van dit draadje en flexibele buisjes, totdat het definitieve slangetje ( =ballonkatheter) erdoor past. Het opschuiven van de ballonkatheter door het nierkapsel kan gevoelig zijn. Het ballonnetje wordt opgeblazen met een speciale vloeistof. Door het opgeblazen ballonnetje blijft de katheter op zijn plaats in de nier. Er wordt contrastvloeistof gespoten om de ligging te controleren. De katheter wordt met pleisters goed aan de huid vastgeplakt. Aan het slangetje wordt een opvangzak vastgemaakt. In deze zak verzamelt zich de urine. De urine kan er roodgekleurd uit zien. De behandeling duurt zo'n 30 tot 45 minuten.

Risico's en bijwerkingen

De risico’s van de behandeling zijn gering. Het is mogelijk dat er tijdens de ingreep een bloeding ontstaat of urine op een verkeerde wijze weglekt.
Als u weer thuis bent en de dagen na de behandeling een van onderstaande klachten heeft verzoeken wij u contact op te nemen met het ziekenhuis:

  • Hevige pijn of koorts.
  • Er geen urine komt uit de ballonkatheter.
  • Er pus komt uit de insteekopening.

Downloads