Menu
Behandelingen

Nefrostomie

Een nefrostomie is een slangetje dat van buitenaf in uw nier wordt gebracht. Het zorgt ervoor dat de urine uit de nier naar buiten kan. Er zijn verschillende redenen om een nefrostomie te plaatsen.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 35

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij het plaatsen van nefrostomie?

U komt in een bed naar de afdeling Radiologie. De laborant legt u het verloop van de behandeling uit. De behandeling wordt uitgevoerd met echografie en röntgenstraling. In de röntgenkamer gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen. U krijgt van ons een kussen onder de buik zodat u halfschuin komt te liggen. De radioloog zoekt met behulp van een echoapparaat de juiste plaats voor de punctie door met het echoapparaat langzaam over uw rug of zij te strijken.

Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt die gedesinfecteerd (meestal met jodium) en komt er een steriele doek over het gebied. De radioloog verdooft de plaats waar de nefrostomie wordt ingebracht en maakt een klein sneetje in de huid. Vervolgens wordt de nier aangeprikt. Als de naald goed zit, wordt door de naald een flexibel draadje ingebracht. Daarna wordt over het flexibele draadje het definitieve slangetje ingebracht. Het slangetje wordt met pleisters goed aan de huid vastgeplakt. Aan het slangetje wordt een opvangzak vastgemaakt. Hierin verzamelt zich de urine. De urine kan er roodgekleurd uit zien. De behandeling duurt zo'n 60 minuten.

Risico's en bijwerkingen

De risico’s van de behandeling zijn gering. Het is mogelijk dat er tijdens de ingreep een bloeding ontstaat, urine op een verkeerde wijze weglekt of dat het slangetje bij het inbrengen door de darm heengaat. Als u weer thuis bent en de dagen na de behandeling een van onderstaande klachten hebt, verzoeken wij u contact op te nemen met het ziekenhuis:

  • Hevige pijn of koorts.
  • Er geen urine komt uit de nefrostomiecatheter.
  • Er pus komt uit de insteekopening.

Op werkdagen kunt u bellen naar de polikliniek Urologie, tel.:(0570) 53 51 50 en in het weekend of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, tel.:(0570) 53 53 00.

Nazorg

Na de behandeling gaat u terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. Hoewel het slangetje goed is bevestigd dient u er toch voorzichtig mee om te gaan. Normale bewegingen, lopen en douchen zijn goed mogelijk. Indien de nefrostomie langere tijd moet blijven zitten, zal deze doorgaans na 6 weken worden vervangen door een balloncatheter.

Downloads