Menu
Behandelingen

Nat verband

Om zwellingen te verminderen of te voorkomen kunt u nat verband krijgen. Dit verband moet u voor langere tijd nat houden. Hoe u dit het beste doet, leggen we uit op deze pagina.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 50 17 77

Hoe kom ik er?

Route B
Lees voor

Hoe gaat u om met nat verband?

Optimale verzorging van nat verband vraagt enkele maatregelen overdag, 's nachts en in de ochtend.

Overdag
Houd het verband goed nat, maar niet kletsnat. Dit betekent dat u het verband om de 2 uur nat moet maken. Hiervoor kunt u gewoon kraanwater gebruiken. U hoeft het verband niet te vervangen, tenzij uw behandelend arts u dat wel adviseert.

’s Nachts
Het verband moet ’s nachts ook nat gehouden worden. Het is dan voldoende om voor het slapen gaan het verband nat te maken en halverwege de nacht nog een keer. Zet eventueel de wekker.

's Morgens
’s Morgens begint u meteen weer met het nat houden van het verband. Om te voorkomen dat uw beddengoed nat wordt, kunt u een handdoek over een plastic zak gebruiken en het geheel onder het gekwetste lichaamsdeel leggen.

Rust

Voor het bevorderen van een goede genezing is rust van het gekwetste lichaamsdeel van groot belang. Als het om een armletsel gaat moet u overdag een mitella dragen en ’s nachts een kussen over de arm leggen. Betreft het een beenletsel leg dan uw been, als u zit, op een krukje of stoel. ’s Nachts kunt u eventueel gebruik maken van een kussen onder het voeteneinde van uw matras.

Belangrijk

Wikkel geen plastic materiaal om het nat verband heen. Dit gaat broeien, waardoor de ontsteking of de zwelling verergert. Het is handig om een kussen in een plastic zak te doen voordat u het in de sloop doet.