Menu
Behandelingen

Mohs’ micrografische chirurgie

Mohs’ micrografische chirurgie (kortweg Mohs’ chirurgie) is een chirurgische techniek voor het verwijderen van huidkanker in het gelaat. U leest hier meer over deze behandeling.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Hoe gaat Mohs’ micrografische chirurgie?

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Voordat de ingreep begint, vindt een aantal voorbereidingen plaats. Gedurende de ingreep worden foto`s gemaakt van het gebied wat behandeld wordt. De assistente reinigt het gebied waar de operatie plaatsvindt met een desinfecterend middel. Daarna dekt zij het operatiegebied met steriele doeken af. De arts tekent de aangedane plek met een pen af en verdooft het gebied plaatselijk met een injectie. Omdat de ingreep lang kan duren, wordt een langwerkende verdoving gebruikt. Zodra de verdoving is ingewerkt, verwijdert de arts het afgetekende gebied. U merkt dat de arts bezig is, maar u voelt geen pijn. Na afloop brengt de assistente een tijdelijk verband aan en gaat u naar de rustkamer. Deze eerste ‘ronde’ duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.

Tijdens uw ‘pauze’ wordt het verwijderde weefselstukje ingevroren en in kleine plakjes gesneden. Deze plakjes worden onder de microscoop onderzocht om te zien of er nog tumorcellen in de snijranden aanwezig zijn. Dit onderzoek duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur. In de tussentijd wacht u in de rustkamer op de uitslag van het microscopisch onderzoek. U mag iemand meenemen die u de hele dag vergezelt. U kunt in de rustkamer een kopje koffie of thee drinken. Ook krijgen u en uw begeleider een lunch aangeboden.

Vervolg

Zodra de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is, krijgt u daarover informatie. Zo nodig gaat u terug naar de behandelkamer voor een herhaling van bovenstaande ingreep. Gemiddeld zijn 2 tot 3 ronden noodzakelijk. Soms zijn nog meer ronden nodig om de tumor volledig weg te halen. Als er geen tumorcellen meer aanwezig zijn, kan de arts de resterende wond sluiten. Afhankelijk van de plaats en grootte van het verwijderde huidgedeelte kan de arts besluiten de wond open te laten en enkele dagen later te sluiten, of direct te sluiten. Het sluiten van de wond gebeurt zo nodig met een kleine huidtransplantatie of door het opschuiven van gezonde huid in de wond. Voor het sluiten is het soms nodig om extra plaatselijke verdoving te geven. Na het hechten van de wond brengt de assistente een drukverband aan. Het sluiten van de wond duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten.

Nazorg

Na de ingreep mag u dezelfde dag weer naar huis. Vaak valt de pijn mee. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol innemen tot een maximum van 2 stuks viermaal per dag. Neem geen andere pijnstillers, omdat die vaak een bloedverdunnend effect hebben en daardoor een nabloeding zou kunnen optreden.

De eerste dagen na de ingreep kan een rode of blauwe kleur rondom het operatiegebied verschijnen. Ook kan een zwelling optreden, voornamelijk rond de ogen. Dit is geen reden tot ongerustheid. De wond mag 3 dagen na de ingreep niet nat worden, daarna mag u met de hecht strips onder de douche.

Downloads

Wilt u meer informatie over Mohs’ micrografische chirurgie en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.