Menu
Behandelingen

Methylprednisolon-behandeling bij MS via infuus

Heeft uw behandelend neuroloog een methylprednisolon behandeling voorgeschreven? U leest hier meer over deze behandeling bij MS.

Lees voor

Hoe gaat een methylprednisolon-behandeling via infuus?

Na het intakegesprek met de verpleegkundige krijgt u een infuusnaald in uw hand/arm. Voordat de medicijnen worden toegediend doet de verpleegkundige nog enkele controles, zoals: opnemen van de temperatuur, de bloeddruk en de hartslag. Nadat het infuus is ingebracht, kunnen de medicijnen worden toegediend via een infuuslijn. Het duurt ongeveer 1 tot 2 uur voordat de totale hoeveelheid vloeistof via het infuus is toegediend. Methylprednisolon kan een bloeddruk verhogend effect hebben. Daarom zal de bloeddruk tijdens de behandeling gecontroleerd worden door de verpleegkundige. Bij mensen die ook suikerziekte hebben, is het van belang om tijdens en na het infuus de bloedsuikerwaarden extra te controleren. Er kan namelijk een ontregeling van de suikerziekte optreden.

Als alle medicijnen zijn ingelopen en het infuussysteem is doorgespoeld, wordt het infuussysteem afgekoppeld. U gaat na iedere behandeling naar huis met het infuusnaaldje in uw arm. Er gaat een verband omheen ter beveiliging van stoten of blijven “haken”. In de regel heeft u hier weinig hinder van. Na afloop van de laatste toediening van de behandeling wordt het naaldje definitief verwijderd.

Bijwerkingen

Tijdens de behandeling kunt u last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Een vieze smaak in de mond
  • Een opgejaagd gevoel
  • Slecht slapen
  • Een rood en/of opgeblazen hoofd
  • Hartkloppingen
  • Maagklachten

Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard. Om bovenstaande bijwerkingen tegen te gaan krijgt u daarom standaard tijdens de behandeling een maagbeschermer en een slaaptablet. Bijwerkingen (zoals een opgezet gezicht of botontkalking) komen vaak voor bij chronisch gebruik van prednison maar zelden bij korte kuren.

Nazorg

Thuis kunt u uw hand/arm gewoon gebruiken. U moet wel voorzichtig doen en er zijn echter wel een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Zorg ervoor dat het verband en het naaldje niet nat worden. U kunt wel douchen maar dan met een plastic zakje om uw onderarm dat u met pleister afplakt.
  • Probeer niet tegen het naaldje te stoten, zodat het niet van zijn plaats raakt.
  • Als het plastic infuusnaaldje onverhoopt uit de insteekplaats schiet, druk het wondje dan enkele minuten dicht (eventueel met een gaasje of een pleister). Het bloeden, stopt dan vanzelf.
  • De huid rondom de insteekplaats van het infuusnaaldje wordt rood en/ of pijnlijk, meldt dit aan de verpleegkundige van de Dagbehandeling de volgende dag.

Effect

Sommige MS patiënten bemerken al tijdens het inlopen van de medicatie vermindering van hun klachten, bij anderen duurt dit enkele weken. Tot 6 weken na de behandeling kan de verbetering beginnen. Het kan ook zijn dat de behandeling geen effect heeft op de klachten.

Downloads

Er is ook een methylprednisolon-behandeling bij MS met capsules? Download de folder hieronder.

Aandoeningen