Menu
Behandelingen

Medicijnen toedienen in het gewricht (marcaïnisatie)

Komt u binnenkort naar de afdeling Radiologie van ons ziekenhuis voor het toedienen van medicijnen in een gewricht (bijvoorbeeld uw heup)? Hier leest u meer over de gang van zaken rond dit onderzoek.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 00

Hoe kom ik er?

Looproute 83
Lees voor

Hoe gaat medicijnen toedienen in het gewricht?

In de röntgenkamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant desinfecteert het gebied met jodium en legt er een steriele doek over. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De arts prikt de injectienaald in het gewricht en gebruikt hiervoor het röntgenapparaat om de naald goed te kunnen volgen. Door contrastvloeistof in te spuiten kan de arts zien of de naald op de goede plek zit. Als de naald goed zit, spuit de arts de lidocaïne in het gewricht en de eventuele voorgeschreven medicatie. Het inspuiten van de vloeistof kan een drukkend en een pijnlijk gevoel geven. Tijdens het inspuiten worden er röntgenfoto’s gemaakt.

Nazorg

De verdoving houdt ongeveer 2 tot 4 uren aan. Na het onderzoek kan er een kortdurende krachtsvermindering optreden. Daarnaast kan het gewricht 2 of 3 dagen iets stijf en pijnlijk aanvoelen. Er komen zelden bijwerkingen voor. Na een paar dagen gaan de medicijnen werken. De werking van deze medicijnen houden enkele dagen tot weken aan.

Downloads

Wilt u meer informatie over medicijnen toedienen in het gewricht en wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.